Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kobieta i Życie
Nr: 22
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1956
oraz na 2-letnie szkoły zasadnicze, przygotowujące personel pomocniczy do pracy w zakładach gastronomicznych.
Szkoły te zresztą absolutnie nie sprostały pokładanym w nich nadziejom. Spośród młodzieży, która je ukończyła, nieliczny tylko procent pracuje w produkcji, a w ogóle jedynie połowa pozostała w przemyśle gastronomicznym. Reszta znalazła sobie inne, lepsze możliwości zarobkowania.
Smutno więc przedstawia się pod tym względem bilans ostatnich lat. Po pierwsze - w zakładach gastronomicznych brak jest sił fachowych, po drugie - w kraju odczuwa się całkowity brak szkól i placówek przygotowujących ludzi na stanowiska kierowników żywienia w domach dziecka, szpitalach, domach wypoczynkowych itp. O takich sprawach, jak zdobywanie podstawowych wiadomości
oraz na 2-letnie szkoły zasadnicze, przygotowujące personel pomocniczy do pracy w zakładach gastronomicznych. <br>Szkoły te zresztą absolutnie nie sprostały pokładanym w nich nadziejom. Spośród młodzieży, która je ukończyła, nieliczny tylko procent pracuje w produkcji, a w ogóle jedynie połowa pozostała w przemyśle gastronomicznym. Reszta znalazła sobie inne, lepsze możliwości zarobkowania. <br>Smutno więc przedstawia się pod tym względem bilans ostatnich lat. Po pierwsze - w zakładach gastronomicznych brak jest sił fachowych, po drugie - w kraju odczuwa się całkowity brak szkól i placówek przygotowujących ludzi na stanowiska kierowników żywienia w domach dziecka, szpitalach, domach wypoczynkowych itp. O takich sprawach, jak zdobywanie podstawowych wiadomości
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego