Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
możemy wprowadzić nieduże ilości tłuszczów roślinnych w postaci nierafinowanych olejów (słonecznikowego i sojowego) lub oliwy z oliwek. Należy unikać podgrzewania ich do wysokiej temperatury, gdyż wtedy przechodzą w kwasy tłuszczowe nasycone i są trudno strawne.
4. Mięso. Jego spożycie należy ograniczyć do 2-3 razy w tygodniu. Mięso zwierzęce można zastępować rybami, przynajmniej raz w tygodniu. Należy wykluczyć z pożywienia konserwy, zarówno mięsne, jak i rybne. Makrobiotyka nie poleca używania żywności konserwowanej przemysłowo, a w przypadku mięsa traktuje to rygorystycznie. Ograniczając mięso powinniśmy pamiętać również o wędlinach, które w tradycyjnej kuchni często używamy w posiłkach śniadaniowych i kolacyjnych. A więc we
możemy wprowadzić nieduże ilości tłuszczów roślinnych w postaci nierafinowanych olejów (słonecznikowego i sojowego) lub oliwy z oliwek. Należy unikać podgrzewania ich do wysokiej temperatury, gdyż wtedy przechodzą w kwasy tłuszczowe nasycone i są trudno strawne.<br>4. Mięso. Jego spożycie należy ograniczyć do 2-3 razy w tygodniu. Mięso zwierzęce można zastępować rybami, przynajmniej raz w tygodniu. Należy wykluczyć z pożywienia konserwy, zarówno mięsne, jak i rybne. Makrobiotyka nie poleca używania żywności konserwowanej przemysłowo, a w przypadku mięsa traktuje to rygorystycznie. Ograniczając mięso powinniśmy pamiętać również o wędlinach, które w tradycyjnej kuchni często używamy w posiłkach śniadaniowych i kolacyjnych. A więc we
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego