Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Pani
Nr: 5
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1993
przed nią kremu nie wąchał i nie próbował.
To prawda, środki konserwujące chronią kosmetyki przed zbyt szybkim obniżaniem się ich wartości użytkowej. Często wystarczy jednak dotknięcie wyprodukowanego w sterylnych warunkach kremu nie umytym palcem, aby bakterie, które są wszędzie (i na naszej skórze, i w powietrzu), zaczęły się rozmnażać w zastraszającym tempie. Sprawiają one, że to, co miało być doskonałe przez rok czy dwa - po trzech miesiącach staje się bezwartościowe. Tlen i promienie ultrafioletowe dokonują reszty, przyspieszając jełczenie i utlenianie się wrażliwych składników.
Im wyższa temperatura otoczenia, tym dla kremu gorzej. Kosmetyk, który w temperaturze pokojowej zachowuje (nie otwierany!) swoją wartość
przed nią kremu nie wąchał i nie próbował.<br> To prawda, środki konserwujące chronią kosmetyki przed zbyt szybkim obniżaniem się ich wartości użytkowej. Często wystarczy jednak dotknięcie wyprodukowanego w sterylnych warunkach kremu nie umytym palcem, aby bakterie, które są wszędzie (i na naszej skórze, i w powietrzu), zaczęły się rozmnażać w zastraszającym tempie. Sprawiają one, że to, co miało być doskonałe przez rok czy dwa - po trzech miesiącach staje się bezwartościowe. Tlen i promienie ultrafioletowe dokonują reszty, przyspieszając jełczenie i utlenianie się wrażliwych składników.<br> Im wyższa temperatura otoczenia, tym dla kremu gorzej. Kosmetyk, który w temperaturze pokojowej zachowuje (nie otwierany!) swoją wartość
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego