Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
skoku przez całą Kalabrię (kontentując się po drodze czerwonym, dobrze wytrawnym Ciro), by wylądowawszy na wyspie co się zowie, na sławnej Sycylii, móc powrócić do poważnych rozmów o poważnych winach.
Sycylia, podobnie jak okoliczne wysepki, a zwłaszcza Sardynia (której białe wina spod Alghero oraz czerwone Nuragus i Canonau zostały ostatnio zauważone), dzięki stale ciepłemu, śródziemnomorskiemu klimatowi już tradycyjnie prezentuje swoje wina w skali międzynarodowej (debiutowała jeszcze w czasach Wielkiej Grecji) i jest zawsze widoczna. Oczywiście, słońce rodzi cukier, więc na pierwszym miejscu pozostaje od wieków słodka lub bardzo słodka Marsala z zachodniej części wyspy oraz Muskat (na przykład syrakuzański) ze wschodniej
skoku przez całą Kalabrię (kontentując się po drodze czerwonym, dobrze wytrawnym Ciro), by wylądowawszy na wyspie co się zowie, na sławnej Sycylii, móc powrócić do poważnych rozmów o poważnych winach.<br> Sycylia, podobnie jak okoliczne wysepki, a zwłaszcza Sardynia (której białe wina spod Alghero oraz czerwone Nuragus i Canonau zostały ostatnio zauważone), dzięki stale ciepłemu, śródziemnomorskiemu klimatowi już tradycyjnie prezentuje swoje wina w skali międzynarodowej (debiutowała jeszcze w czasach Wielkiej Grecji) i jest zawsze widoczna. Oczywiście, słońce rodzi cukier, więc na pierwszym miejscu pozostaje od wieków słodka lub bardzo słodka Marsala z zachodniej części wyspy oraz Muskat (na przykład syrakuzański) ze wschodniej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego