Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
oliwką w szklance do martini (martini glass).

SMAK TRADYCJI
Ze względu na smak włoskie wermuty dzielą się na: słodkie (dolce), półsłodkie (rose), korzenno-wytrawne (dry), gorzkie (amaro) i wytrawne (secco), natomiast ze względu na kolor - na białe (bianco) i czerwone (rosso). Wermuty stanowią największą grupę w kategorii win aromatycznych i - zgodnie z prawem - muszą zawierać co najmniej 75 proc. wina (zawsze białego!), uzupełnionego wyciągiem z ziół i przypraw, naturalnymi aromatami oraz wzmocnionego alkoholem do 15-18 proc.
To nie przypadek, że okolice Turynu - stolicy Alp - są kolebką wermutu i po dziś dzień głównym ośrodkiem produkcji najlepszych win tego typu. Kilkanaście kilometrów od Turynu
oliwką w szklance do martini (martini glass).<br><br>&lt;tit1&gt;SMAK TRADYCJI&lt;/tit1&gt;<br>Ze względu na smak włoskie wermuty dzielą się na: słodkie (dolce), półsłodkie (rose), korzenno-wytrawne (dry), gorzkie (amaro) i wytrawne (secco), natomiast ze względu na kolor - na białe (bianco) i czerwone (rosso). Wermuty stanowią największą grupę w kategorii win aromatycznych i - zgodnie z prawem - muszą zawierać co najmniej 75 proc. wina (zawsze białego!), uzupełnionego wyciągiem z ziół i przypraw, naturalnymi aromatami oraz wzmocnionego alkoholem do 15-18 proc.<br>To nie przypadek, że okolice Turynu - stolicy Alp - są kolebką wermutu i po dziś dzień głównym ośrodkiem produkcji najlepszych win tego typu. Kilkanaście kilometrów od Turynu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego