Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
pieczenia (2,4 dag), szczypta soli; do przygotowania formy: po 1 1/2 łyżki margaryny i mąki pszennej; do posmarowania ciasta: 1 jajko; do posypania: 2 łyżki cukru pudru
Przygotować ciasto: ziemniaki zemleć. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz szczyptą soli i posiekać z margaryną. Dodać ziemniaki, jajko oraz żółtko i wyrobić elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godz.
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cząstki, dodać cukier, udusić i ostudzić. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać mąką.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować, za pomocą wałka przenieść na
pieczenia (2,4 dag), szczypta soli; do przygotowania formy: po 1 1/2 łyżki margaryny i mąki pszennej; do posmarowania ciasta: 1 jajko; do posypania: 2 łyżki cukru pudru<br>Przygotować ciasto: ziemniaki zemleć. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz szczyptą soli i posiekać z margaryną. Dodać ziemniaki, jajko oraz żółtko i wyrobić elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godz.<br>Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cząstki, dodać cukier, udusić i ostudzić. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać mąką.<br>Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować, za pomocą wałka przenieść na
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego