Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
Zalewa: na 2 litry wody daje się 4 płaskie łyżki soli kamiennej (8-10) dkg)
Przyprawy:
Do każdego słoja dodać 3 ząbki czosnku, liść laurowy (lub liście dębu, wiśni, czarnej porzeczki), 5 ziarenek gorczycy, kawałek korzenia chrzanu, łodygę kopru. Do garnka wlać wodę, osolić, zagotować i ostudzić. Ogórki umyć w zimnej wodzie, ciasno ułożyć w słojach, dodać przyprawy i zalać przygotowaną zalewą. Przez 2-3 dni słoje trzymać w temperaturze pokojowej, następnie wystawić do chłodnej piwnicy.
Zielony koperek
Na dno słoiczka sypiemy nieco soli kamiennej. Układamy warstwę posiekanego kopru ubijając łyżeczką. Na nią znów sól - i tak aż do wypełniania naczynia
Zalewa: na 2 litry wody daje się 4 płaskie łyżki soli kamiennej (8-10) dkg)<br>Przyprawy:<br>Do każdego słoja dodać 3 ząbki czosnku, liść laurowy (lub liście dębu, wiśni, czarnej porzeczki), 5 ziarenek gorczycy, kawałek korzenia chrzanu, łodygę kopru. Do garnka wlać wodę, osolić, zagotować i ostudzić. Ogórki umyć w zimnej wodzie, ciasno ułożyć w słojach, dodać przyprawy i zalać przygotowaną zalewą. Przez 2-3 dni słoje trzymać w temperaturze pokojowej, następnie wystawić do chłodnej piwnicy.<br>Zielony koperek<br>Na dno słoiczka sypiemy nieco soli kamiennej. Układamy warstwę posiekanego kopru ubijając łyżeczką. Na nią znów sól - i tak aż do wypełniania naczynia
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego