Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
4).
Konsekwencją różnic w składzie chemicznym śrut jest różna ich wartość energetyczna. Według Bourdon [1986], wartość energetyczna śruty rzepakowej podwójnie ulepszonej dla świń wynosi 3095 kcal. EM, natomiast śruty sojowej - 3562 kcal. EM. Podwyższenie poziomu energii metabolicznej w śrucie rzepakowej można osiągnąć poprzez łuszczenie nasion bądź wyhodowanie odmian rzepaku o znacznie cieńszej łupinie nasiennej lub też przez niecałkowitą ekstrakcję tłuszczu. Łuszczenie nasion powoduje zmniejszenie włókna prawie o połowę, a zwiększenie zawartości białka oraz energii metabolicznej dla świń o 17%, natomiast wartość energetyczna dla drobiu wzrasta o około 25% .
Wybór sposobu zwiększenia wartości pokarmowej śruty rzepakowej powinien zależeć jednak od nakładów energetycznych
4).<br>Konsekwencją różnic w składzie chemicznym śrut jest różna ich wartość energetyczna. Według Bourdon [1986], wartość energetyczna śruty rzepakowej podwójnie ulepszonej dla świń wynosi 3095 kcal. EM, natomiast śruty sojowej - 3562 kcal. EM. Podwyższenie poziomu energii metabolicznej w śrucie rzepakowej można osiągnąć poprzez łuszczenie nasion bądź wyhodowanie odmian rzepaku o znacznie cieńszej łupinie nasiennej lub też przez niecałkowitą ekstrakcję tłuszczu. Łuszczenie nasion powoduje zmniejszenie włókna prawie o połowę, a zwiększenie zawartości białka oraz energii metabolicznej dla świń o 17%, natomiast wartość energetyczna dla drobiu wzrasta o około 25% &lt;gap&gt;.<br>&lt;page nr=14&gt; Wybór sposobu zwiększenia wartości pokarmowej śruty rzepakowej powinien zależeć jednak od nakładów energetycznych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego