Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Życie
Nr: 02.03
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
róże. Zbieraliśmy ich płatki. Potem mama je miksowała i zasypywała cukrem. Powstawała wyjątkowa konfitura z dzikiej róży, którą nadziewaliśmy pączki.
Pączki są specjalnością wiedeńską. Ich wynalezienie przypisuje się wiedeńskiej mistrzyni cukiernictwa, niejakiej pani Krapf. Ta dzielna kobieta podczas oblężenia Wiednia przez Turków dostarczała obrońcom miasta tace pełne pączków. Dzięki nim żołnierze nabierali sił i bojowego ducha. Od nazwiska wiedeńskiej cukierniczki wywodzi się niemiecka nazwa pączków - Krapfen.
Tradycja tłustego czwartku była kiedyś popularna wyłącznie w Polsce centralnej. W Małopolsce rolę pączków pełniły faworki (sam tłusty czwartek szczególnie uroczyście obchodzony był jednak przez krakowskie przekupki, które na rynku urządzały tzw. combra - wielkie przyjęcie
róże. Zbieraliśmy ich płatki. Potem mama je miksowała i zasypywała cukrem. Powstawała wyjątkowa konfitura z dzikiej róży, którą nadziewaliśmy pączki. <br>Pączki są specjalnością wiedeńską. Ich wynalezienie przypisuje się wiedeńskiej mistrzyni cukiernictwa, niejakiej pani Krapf. Ta dzielna kobieta podczas oblężenia Wiednia przez Turków dostarczała obrońcom miasta tace pełne pączków. Dzięki nim żołnierze nabierali sił i bojowego ducha. Od nazwiska wiedeńskiej cukierniczki wywodzi się niemiecka nazwa pączków - Krapfen. <br>Tradycja tłustego czwartku była kiedyś popularna wyłącznie w Polsce centralnej. W Małopolsce rolę pączków pełniły faworki (sam tłusty czwartek szczególnie uroczyście obchodzony był jednak przez krakowskie przekupki, które na rynku urządzały tzw. combra - wielkie przyjęcie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego