rodzaje ścieków: umownie czyste wody z chłodzenia, ścieki z wytłaczania i rafinacji olejów, ścieki z utwardzalni, właściwe ścieki poprodukcyjne, ścieki z mycia urządzeń i pomieszczeń. Głównym zanieczyszczeniem ścieków są oleje. Oprócz nich występują: mleko, kwasy tłuszczowe, wodorotlenki sodu i potasu, chlorek sodu oraz nikiel. Ścieki z rafinacji są gorące. Wskaźnik zużycia wody ogółem kształtuje się na poziomie ok. 50 m<hi rend="upper">3</>/t ziarna. Z tej ogólnej ilości na poszczególne procesy technologiczne przypada: parowanie nasion 27 m<hi rend="upper">3</>/t oleju, bielenie oleju 1 m<hi rend="upper">3</>/t, przemywanie oleju 0,3 m<hi rend="upper">3</>/t, rozkład mydeł 33 m<hi rend="upper">3</>/t.<br>Ostatnia pozycja jest duża w przypadku obiegu otwartego