Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
mączki rybnej w koncentratach dla tuczników, wykazali, że zastąpienie 17% mączki rybnej bobikiem nie miało ujemnego wpływu na wyniki tuczu świń. Feist i in. [1974] również są zdania, że możliwe jest zastąpienie bobikiem części lub całości mączki rybnej w koncentratach dla świń.
Koncentraty dla tuczników, w których całkowicie wyeliminowano białko zwierzęce oraz importowane śruty poekstrakcyjne stosowali Wójcik i in. [1983] wprowadzając w ich miejsce poekstrakcyjną śrutę rzepakową, śrutę z bobiku, grochu i łubinu. Wyniki uzyskane przez cały tucz były nieco gorsze niż w grupie kontrolnej, ale nie potwierdzone statystycznie i mieściły się w granicach praktycznie przyjętych dla chowu masowego. Co do
mączki rybnej w koncentratach dla tuczników, wykazali, że zastąpienie 17% mączki rybnej bobikiem nie miało ujemnego wpływu na wyniki tuczu świń. Feist i in. [1974] również są zdania, że możliwe jest zastąpienie bobikiem części lub całości mączki rybnej w koncentratach dla świń.<br>Koncentraty dla tuczników, w których całkowicie wyeliminowano białko zwierzęce oraz importowane śruty poekstrakcyjne stosowali Wójcik i in. [1983] wprowadzając w ich miejsce poekstrakcyjną śrutę rzepakową, śrutę z bobiku, grochu i łubinu. Wyniki uzyskane przez cały tucz były nieco gorsze niż w grupie kontrolnej, ale nie potwierdzone statystycznie i mieściły się w granicach praktycznie przyjętych dla chowu masowego. Co do
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego