Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
Negatywny wpływ bobiku na wyniki tuczu wykazali w swoich badaniach [Castell, 1976; Fusch i in., 1983; Flis i in., 1989]. Stosując od 15-19,5% bobiku w mieszance, stwierdzili obniżenie średnich dobowych przyrostów masy ciała przy wyższym zużyciu paszy i składników pokarmowych. Fusch i in. [1983] zaobserwowali w tuszy zwierząt żywionych bobikiem większą grubość słoniny oraz masę wątroby i nerek. W doświadczeniu Flis i in. [1989], w którym stosowano do mieszanek PT-1 - 18 bobiku, a do PT-2 - 10% jako zamiennika poekstrakcyjnej śruty sojowej, wykazano istotne obniżenie przyrostów masy ciała i wyższe zużycie mieszanki oraz energii i białka strawnego na
Negatywny wpływ bobiku na wyniki tuczu wykazali w swoich badaniach [Castell, 1976; Fusch i in., 1983; Flis i in., 1989]. Stosując od 15-19,5% bobiku w mieszance, stwierdzili obniżenie średnich dobowych przyrostów masy ciała przy wyższym zużyciu paszy i składników pokarmowych. Fusch i in. [1983] zaobserwowali w tuszy zwierząt żywionych <page nr=25> bobikiem większą grubość słoniny oraz masę wątroby i nerek. W doświadczeniu Flis i in. [1989], w którym stosowano do mieszanek PT-1 - 18 bobiku, a do PT-2 - 10% jako zamiennika poekstrakcyjnej śruty sojowej, wykazano istotne obniżenie przyrostów masy ciała i wyższe zużycie mieszanki oraz energii i białka strawnego na
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego