śrut
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... szynki właściwej. Autorzy cytowanych prac nasiona bobiku wprowadzali w miejsce śruty poekstrakcyjnej sojowej, natomiast Seidler i in. [1983] substytuowali bobikiem 50...
- ... 1993] wykazali, że 17% udział bobiku jako substytutu 50 białka śruty poekstrakcyjnej sojowej w mieszance dla odsadzonych prosiąt spowodował obniżenie wyników...
- ... 1981] oraz Noggler i in. [1989] podają, że nawet 25% śruty rzepakowej nie obniżało wyników tuczu. Burgstaller i Lang [1989] uważają...
- ... produkcyjne. Zastosowanie przez Milewską [1989] 16% bobiku w miejsce poekstrakcyjnej śruty sojowej w mieszance PT-1, którą stosowano przez cały tucz...
- ... dla tuczników, w których całkowicie wyeliminowano białko zwierzęce oraz importowane śruty poekstrakcyjne stosowali Wójcik i in. [1983] wprowadzając w ich miejsce...
- ... więcej, białka strawnego można uzyskać importując około 11 kwintali poekstrakcyjnej śruty sojowej, kosztem około 360 dolarów (brak mi danych co do...
- ... cystyny i treoniny (tab. 5).
Dobrze zbilansowany skład aminokwasowy białka śruty rzepakowej [Clandinin i in., 1981] pozwala na stosowanie jej jako... - ... Intosh i in. [1982] stosując w mieszankach dla prosiąt 10 śruty poekstrakcyjnej Canola. Trzoda chlewna, a zwłaszcza prosięta i tuczniki wymagają...
- ... Należałoby skorygować stosunek cen roślin strączkowych do zboża. Cena poekstrakcyjnej śruty sojowej, zawierającej około 60 proc. białka ogólnego, na rynkach światowych...
- ... przyrostów prosiąt oraz zwiększenie zużycia paszy, natomiast mieszanki z udziałem śruty poekstrakcyjnej rzepakowej typu Canola dały wyniki podobne do uzyskanych na...
- ... jest różna ich wartość energetyczna. Według Bourdon [1986], wartość energetyczna śruty rzepakowej podwójnie ulepszonej dla świń wynosi 3095 kcal. EM, natomiast...
- ... siarkowych i treoniny zasługują na szczególną uwagę, ponieważ izobiałkowe zastąpienie śruty sojowej rzepakową w mieszankach dla świń stwarza możliwość skutecznego uzupełnienia...
- ... in. [1995] wykazano, że wzrost temperatury i wydłużenie czasu toastowania śruty istotnie obniża zawartość lizyny ogólnej i dostępnej oraz strawność białka...
- ... sojową i arachidową można w zupełności zastąpić taką samą ilością śruty rzepakowej, a poziom mączki rybnej w mieszankach zmniejszyć z 5...
- ... przyrostów i wykorzystania paszy. Kozłowski i in. [1990] stosowali 21% śruty poekstrakcyjnej typu Canola lub polskiej śruty z rzepaku "00" odmiany...
- ... śrutą z rzepaku Canola wykazali, że na każdy procent dodawanej śruty notuje się istotne liniowe zmniejszanie pobrania paszy i średnich dobowych...
- ... że wymienieni wyżej autorzy są zgodni co do całkowitego zastępstwa śruty sojowej rzepakową, to zalecane przez nich udziały śruty rzepakowej w...
- ... stosowania w żywieniu prosiąt czy tuczników jednego surowca rzepakowego, tzn. śruty poekstrakcyjnej lub nasion rzepaku. W piśmiennictwie spotyka się też publikacje...
- ... aminokwasowego śruta rzepakowa tylko w niewielkim stopniu ustępuje białku poekstrakcyjnej śruty sojowej. Zawiera nieznacznie mniej lizyny, natomiast znacznie więcej metioniny, cystyny...
- ... Kozłowskiego i in. [1988] w mieszankach PP-grower 10% poekstrakcyjnej śruty z rzepaku odmiany Jantar spowodowało obniżenie średnich dobowych przyrostów prosiąt...