ester
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... okrywie nasiennej. Wśród kwasów fenolowych dominuje kwas sinapowy, a wśród estrów - synapina, będąca estrem kwasu sinapowego i choliny. Wolne kwasy fenolowe...
- ... nadnerczy kortykotropina zwiększa podaż cholesterolu, podstawowego substratu steroidogenezy, pobudzając hydrolizę estrów cholesterolu. Dodatkowym, bogatym źródłem cholesterolu jest wychwyt krążących lipoprotein, natomiast...
- ... węglanów i fosforanów wapnia, ale także organicznych polimerów powstałych z estrów wyższych kwasów tłuszczowych czy alkoholi aromatycznych. Hamującemu wpływowi właściwości tych...
- ... kwasu sinapowego i choliny. Wolne kwasy fenolowe i uwalniane z estrów stanowią około 1% mączki rzepakowej . Wszystkie związki fenolowe występujące w...
- ... procesowi dojrzewania, podczas którego powstaje mieszanina różnych aldehydów, ketonów i estrów kwasów tłuszczowych, nadających winu swoisty zapach, powstaje tzw. bukiet winny...
- ... na rynku brakuje surowców do produkcji biokomponentów! Dlatego dolewki tzw. estrów rzepakowych do oleju napędowego będą minimalne - tylko 0,11 proc...
- ... uszkodzonych przez patogeny szybko wzrasta poziom kwasu jasmonowego lub jego estru metylowego [54b]. Istnieje przypuszczenie, że zjawisko to może poprzedzać wydzielanie...
- ... rozpoznany. W łęgach topolowo-wierzbowych są to głównie lekkie terpenoidy, estry i flawony. Aeroplankton. Ilość aeroplanktonu jest zmienna w czasie. Wiosną...
- ... zapach, nie można nie wymienić obecności określonych grup funkcyjnych. Liczne estry-związki o różnej wielkości cząsteczki i o różnym kształcie-charakteryzuje...
- ... uwagi na dużą zawartość lipidów i sterydów (cholesterol i jego estry), wykazujących powinowactwo do sudanu III, szkarłatu R i czterotlenku osmu...
- ... i azot, alkohole alifatyczne i fenole, ketony, aldehydy, kwasy alifatyczne, estry. Stwierdzono również występowanie węglowodorów aromatycznych (toluenu, ksylenu).
Wołkow i Koszelew... - ... Związkami decydującymi o charakterystycznym zapachu olejku są najczęściej połączenia tlenowe: estry, aldehydy, ketony, alkohole i fenole. Węglowodory -alifatyczne i aromatyczne - mają...
- ... glicerol. Z kwasów tłuszczowych przy udziale acetylocholinoesterazy i cholesterolu powstają estry cholesterolowe łatwo resorbowane przez komórkę. Po przejściu przez błonę komórkową...
- ... poziom nawet 5 mld zł rocznie - zapewnia Ślotała. Właściciele spółki Estry Metylowe postanowili zainwestować 45 mln zł w biorafinerię w Sycewicach...
- ... są także wstrzykiwane dostawowo w celu uzyskania miejscowego wpływu przeciwzapalnego.
Estry steroidów zawarte w tabletkach wchłaniają się dość szybko z przewodu... - ... czynnika B indukuje stres oksydacyjny w komórkach (TNF, interleukina 1, estry forbolu). Również niskie stężenia H2O2 aktywują czynnik B, wydaje się...
- ... i inne. I jeszcze pektyny, witaminy, olejki eteryczne, aromatyczne, aldehydy, estry - cała chemia, do której nie mam głowy. Z tego bogactwa...
- ... szkodliwym działaniem czynników środowiskowych. Ma działanie nawilżające i uelastyczniające naskórek.
Estry woskowe
Są estrami wyższych kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi. Są... - ... glikol etylenowy () tworzy ciecz bezwonną, bezbarwną, słodką podobnie jak cukry.
Estry warunkują przyjemny smak i zapach owoców i kwiatów, ale już... - ... Na halach natomiast przewagę uzyskują również kwasy organiczne i ich estry, olefiny i glikozydy. Ogólnie biorąc, produkcja fitoaerozoli przez roślinność wysokogórską...