fasola
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... to ty mistrzu, a tu widzę jakiegoś mnicha jedzącego
czarną fasolę [czytającego nic nie warte sutry - A. K.]". Huangbo nic na... - ... tylko kurczaka lub baraninę. Kuchnia ta jest bogata w soczewicę, fasolę i groszek, które w połączeniu z brązowym ryżem lub innym...
- ... ugotuj do miękkości, posyp solą do smaku. Możesz również wykorzystać fasolę konserwową, wcześniej odcedzoną z zalewy. Obierz dwie duże cebule i...
- ... się. Piec przez 15 minut. Wyjąć je z piekarnika, wsypać fasolę, odwinąć z papieru i znowu włożyć babeczki do piekarnika na...
- ... 2 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku,
listki bazylii
Fasolę wcześniej namoczoną na kilka godzin, a najlepiej na całą noc... - ... mają wewnątrz
pestki i które można sadzić na grządkach jak fasolę.
Wszyscy uczniowie pana Kleksa myślą, że to bardzo łatwo
unosić... - ... jabłko, ogórki, grzybki i cebule pokroić w drobną kostkę. Dodać fasolę, groszek, majonez i musztardę wg uznania. Przyprawić do smaku, wszystkie...
- ... żydowskich łez, usłyszymy trąby Mesjasza.
Gotowaliśmy stęchły pęczak i zbutwiałą fasolę. Piekliśmy placki ze spleśniałego żyta. Dym z piecyka wygryzał nam... - ... miąższ odłożyć). Brzegi jabłek skropić sokiem z cytryny.
Przygotować nadzienie: fasolę osączyć z zalewy. Śledzie pokroić w wąskie paski. Cebulę obrać... - ... istne Eldorado, zabierali z tych wozów zboże, mąkę, kaszę, cukier, fasolę, kapustę, a z zabitych koni i krów wycinali kawałki mięsa...
- ... orzechy, jagody, mlecz, miód, jadalne bulwy, głównie jednak uprawiały kukurydzę, fasolę i dynie. Saukowie wytapiali ołów, wymieniany potem na inne dobra...
- ... bierze bigosu, choć ten znacznie lepiej idzie pod piwo niż fasolę. Kolacja z fasoli i piwa kosztuje w pociągu pięćdziesiąt złotych...
- ... samochód. Już jest - myśli i serce bije jej mocniej. Odcedza fasolę, a gdy on staje w drzwiach, obiad jest już na...
- ... do smaku, zagotować. można dodać puszkę czerwonej fasoli.
Dobra rada!
Fasolę należy moczyć przez 12 godzin. Warto w tym czasie dwa... - ... rodziła jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, migdały, winogrona, bawełnę, ryż, mak, fasolę, tytoń. Bujna ziemia wśród pustyń, dokąd nie docierała woda. Ziemia...
- ... jest ciepła. To jest najważniejsze.
Nie kwaśna, tylko słona.
Zawiera fasolę?
W proszku.
A po co?
Bo fasolowa jest, nie? Ale... - ... pomidory i ogórki konserwowe. Wyłóż przygotowane warzywa do salaterki, dodaj fasolę i mięso.
Przygotuj sos. Wymieszaj olej z octem winnym, przeciśniętymi... - ... jaj.
Wszystkie świeże i mrożone warzywa, zwłaszcza nasiona roślin strączkowych: fasolę, groch, soczewicę.
Kukurydzę, ziemniaki. Wszystkie świeże i suszone owoce oraz... - ... sympatycznie przez mieszkańców i przez przyjezdnych. Kostrzynianie przynoszą nam pomidory, fasolę, ryż, pytają, w czym mogą pomóc - mówi P. Włodarczyk. Jego...
- ... bogatsze - mówi Jadwiga Pilchowa. - Oprócz zboża, gospodynie wykorzystały jarzębinę, mak, fasolę, łubin, len, kwiaty, a także płótno. Nie zabrakło też warzyw...