Parametry wyszukiwania

W kontekście wyrażenia
Długość cytatu
kwasowości
Znaleziono 41 wyników.

Korpus Języka Polskiego PWN

Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
  • ... 1422; przyprawy ziołowe (tymianek, oregano, pietruszka, czosnek, pieprz), laktoza, regulatory kwasowości: dwuoctn sodu, kwas cytrynowy; tłuszcz roślinny, koncentrat soku cytrynowego suszony...
  • ... torf i piasek w stosunku (2:1:1:1 ), o kwasowości 5,5-6,5.
    Streptokarpusy rozmnażamy przeważnie przez sadzonkowanie części...
  • ... GELLWE.
    Składniki: środek spulchniający, kwaśny węglan sodowy, mąka pszenna, regulator
    kwasowości: pirofosforan dwusodowy. Zawartość opakowania wystarcza na 1 kg mąki.
    Najlepiej...
  • ... netto:
    Nr partii 2
    Skład: mleko, kwas cytrynowy jako
    regulator
    kwasowości,
    sól kuchenna
    Zaw. tł. min. 15% Przechowywać w temp. 1...
  • ... cukier, pektyna i guma guar - substancje zagęszczające, kwas cytrynowy - regulator kwasowości, konserwowany chemicznie. Produkt polski.
    Po otwarciu przechowywać w temp. Ok...
  • ... Kisiel witaminizowany w proszku.
    Składniki: skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, regulator
    kwasowości: kwas cytrynowy, substancja aromatyczna, aromat truskawkowy
    identyczny z naturalnym, witamina...
  • ... lecytyna),
    sól kuchenna, aromaty naturalne lub identyczne z naturalnymi,
    regulator
    kwasowości - kwas cytrynowy, witaminy A i D3,
    barwnik identyczny z naturalnym...
  • ... warzywa susz., identyczny barwnik (E150c), naturalne aromaty, pieprz czarny, regulator kwasowości (E330).
    30 g
    Przechowywać w miejscu suchym, chłodnym i zaciemnionym...
  • ... Pacyfiku, co nadaje specyficzne cechy smakowe.
    Charakteryzuje się wysokim poziomem
    kwasowości i bogatym aromatem.

    Nikaragua SHB
    wysokogatunkowa arabica o mocnym aromacie...
  • ... wody (pH) jest nazywana jej właściwość stanowiąca o stopniu jej kwasowości lub zasadowości. Jest on zależny od stosunku zdysocjowanych jonów H...
  • ... syntezy związków organicznych przez sinice, powodowało podwyższenie pH, czyli zmniejszenie kwasowości środowiska.
    Cząstki wytrąconego węglanu wapnia wychwytywane były przez śluzowe otoczki...
  • ... substancje wzmacniające smak i zapach ( E621, E635), preparat smakowy, regulator kwasowości (E330), ekstrakt drożdżowy, przyprawy, cukier, naturalne aromaty.
    52 g
    Przechowywać...
  • ... twardą wodą (o dużej zawartości wapnia) jest przyczyną spadku jego kwasowości. W tej sytuacji rośliny nie mogą prawidłowo przyswajać żelaza, co...
  • ... na litr), słodkie (od 15 w górę). W zależności od kwasowości będziemy je nazywać: mdłe, nijakie, płaskie, świeże, żywe, kwaskowate, kwaśne...
  • ... tylko ostatni sprawdzian równowagi w beczkach, w cysternach, ostatnie poprawki kwasowości, jeśli trzeba, i jazda, wino do butelek! Jeśli wino jest...
  • ... białe, ocet winny 10%, cukier, sól, przyprawy, barwnik: kurkumina; regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
    Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
    KAMIS - PRZYPRAWY...
  • ... Ca) to integralny składnik ścian komórkowych rośliny. Wpływa na obniżenie kwasowości podłoża (np. kreda, dolomit, oprócz gipsu).
    Magnez (Mg) jest składnikiem...
  • ... wykazują różne właściwości lecznicze, zależnie od zawartości soli mineralnych, stopnia kwasowości wody i temperatury - najgorętsze dochodzą do 95 stopni C i...
  • ... pomiarową, pompę oraz urządzenia umożliwiające ustalenie ilości odbieranego mleka, jego kwasowości oraz jakości i zawartości tłuszczu. Są to cysterny, które zapewnić...
  • ... na te miejsca wchodzą, wchodzą mchy, więc pierwsza rzecz kontrolowanie kwasowości podłoża i systematyczne odkwaszanie. Trawniki lubią ph w granicach sześciu...
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego