kwasowości
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... 1422; przyprawy ziołowe (tymianek, oregano, pietruszka, czosnek, pieprz), laktoza, regulatory kwasowości: dwuoctn sodu, kwas cytrynowy; tłuszcz roślinny, koncentrat soku cytrynowego suszony...
- ... torf i piasek w stosunku (2:1:1:1 ), o kwasowości 5,5-6,5.
Streptokarpusy rozmnażamy przeważnie przez sadzonkowanie części... - ... GELLWE.
Składniki: środek spulchniający, kwaśny węglan sodowy, mąka pszenna, regulator kwasowości: pirofosforan dwusodowy. Zawartość opakowania wystarcza na 1 kg mąki.
Najlepiej... - ... netto:
Nr partii 2
Skład: mleko, kwas cytrynowy jako
regulator kwasowości,
sól kuchenna
Zaw. tł. min. 15% Przechowywać w temp. 1...
- ... cukier, pektyna i guma guar - substancje zagęszczające, kwas cytrynowy - regulator kwasowości, konserwowany chemicznie. Produkt polski.
Po otwarciu przechowywać w temp. Ok... - ... Kisiel witaminizowany w proszku.
Składniki: skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, regulator
kwasowości: kwas cytrynowy, substancja aromatyczna, aromat truskawkowy
identyczny z naturalnym, witamina... - ... lecytyna),
sól kuchenna, aromaty naturalne lub identyczne z naturalnymi,
regulator kwasowości - kwas cytrynowy, witaminy A i D3,
barwnik identyczny z naturalnym... - ... warzywa susz., identyczny barwnik (E150c), naturalne aromaty, pieprz czarny, regulator kwasowości (E330).
30 g
Przechowywać w miejscu suchym, chłodnym i zaciemnionym... - ... Pacyfiku, co nadaje specyficzne cechy smakowe.
Charakteryzuje się wysokim poziomem kwasowości i bogatym aromatem.
Nikaragua SHB
wysokogatunkowa arabica o mocnym aromacie... - ... wody (pH) jest nazywana jej właściwość stanowiąca o stopniu jej kwasowości lub zasadowości. Jest on zależny od stosunku zdysocjowanych jonów H...
- ... syntezy związków organicznych przez sinice, powodowało podwyższenie pH, czyli zmniejszenie kwasowości środowiska.
Cząstki wytrąconego węglanu wapnia wychwytywane były przez śluzowe otoczki... - ... substancje wzmacniające smak i zapach ( E621, E635), preparat smakowy, regulator kwasowości (E330), ekstrakt drożdżowy, przyprawy, cukier, naturalne aromaty.
52 g
Przechowywać... - ... twardą wodą (o dużej zawartości wapnia) jest przyczyną spadku jego kwasowości. W tej sytuacji rośliny nie mogą prawidłowo przyswajać żelaza, co...
- ... na litr), słodkie (od 15 w górę). W zależności od kwasowości będziemy je nazywać: mdłe, nijakie, płaskie, świeże, żywe, kwaskowate, kwaśne...
- ... tylko ostatni sprawdzian równowagi w beczkach, w cysternach, ostatnie poprawki kwasowości, jeśli trzeba, i jazda, wino do butelek! Jeśli wino jest...
- ... białe, ocet winny 10%, cukier, sól, przyprawy, barwnik: kurkumina; regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
KAMIS - PRZYPRAWY... - ... Ca) to integralny składnik ścian komórkowych rośliny. Wpływa na obniżenie kwasowości podłoża (np. kreda, dolomit, oprócz gipsu).
Magnez (Mg) jest składnikiem... - ... wykazują różne właściwości lecznicze, zależnie od zawartości soli mineralnych, stopnia kwasowości wody i temperatury - najgorętsze dochodzą do 95 stopni C i...
- ... pomiarową, pompę oraz urządzenia umożliwiające ustalenie ilości odbieranego mleka, jego kwasowości oraz jakości i zawartości tłuszczu. Są to cysterny, które zapewnić...
- ... na te miejsca wchodzą, wchodzą mchy, więc pierwsza rzecz kontrolowanie kwasowości podłoża i systematyczne odkwaszanie. Trawniki lubią ph w granicach sześciu...