migdałami
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... Piotr Krasucki jest specjalistą medycyny pracy.
Anna Matałowska
Rodzynki i migdały
Ranking najbardziej atrakcyjnych pracodawców Dolnego Śląska sporządziła międzynarodowa organizacja studencka... - ... nieomal podniecenie.
- Do tego pięć jajek, ćwierć kilo masła, rodzynki, migdały, skórka
pomarańczowa. Co jeszcze? Ano, kakao. A na wierzchu jeszcze... - ... sardynki, łososie. Umiarkowaną ilość tego pierwiastka zawierają brokuły, groch, fasola, migdały oraz przetworzone produkty zbożowe.
Seks w kuchni
Jedzenie z afrodyzjakiem... - ... podgrzewać 20 min na parze, pod przykryciem. Na koniec włożyć migdały, kolendrę oraz masło do smaku. Podawać jako przystawkę.
(8 porcji...
- ... 2 godziny. Dokładnie odcedzić, zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Migdały sparzyć, obrać, również zemleć. Mleko zagotować z przyprawami. Połączyć z...
- ... też przed nadmiernym zakwaszeniem po zjedzeniu mięsa ze świątecznego stołu. Migdały zaś uzupełnią wiosenny niedobór minerałów oraz tłuszczów roślinnych.
Do wielkanocnych... - ... letniej wodzie. Odcedzić, zalać śwież wodą i gotować do miękkości. Migdały sparzyć, obrać i razem z orzechami posiekać. Rodzynki namoczyć, osączyć...
- ... dag), 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju słonecznikowego, sól, pieprz Migdały zemleć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Łodygi selera oczyścić z...
- ... mieszając, 30 min. Następnie dodać miód, skórkę pomarańczową, rodzynki oraz migdały i dusić jeszcze 10 min. Żelatynę namoczyć w 3-4...
- ... odtłuszczonym mleku, sałatki owocowe, ciasto drożdżowe, tarty owocowe, orzechy włoskie, migdały, suszone owoce.
Dużo wody i niskokalorycznych napojów oraz umiarkowane ilości... - ... leżały porozkładane
rozmaite specjały, przygotowane do dekorowania. Połówki orzechów
włoskich, migdały, rodzynki, kandyzowane śliwki, gruszeczki i wiśnie.
Marzena wydała dyspozycje.
- Dobrze... - ... niech zostanie biała. No, i jakiś zapach, i rodzynki,
orzechy, migdały, co się ma, skórka pomarańczowa. Potem kłaść
warstwami, ta z... - ... Migdały sparzyć, obrać i zemleć. Mleko zgotować z cukrem, wsypać migdały i rodzynki. Gotować 15 minut. Dodać masło, doprawić szczyptą soli...
- ... wymieszać, wlać wino i, mieszając, gotować 2-3 min. Wsypać migdały, chleb, płatki, jabłko, dodać rozmącone jajka i doprawić solą oraz...
- ... i posłańców nawiązałem kontakt z Massudem - opowiadał mi Dostum, pogryzając migdały i rosyjskie landrynki. - Nadżibullah, który sam był Pasztunem, trzymał teraz...
- ... nie za wiele,
I zabarwij sos karmelem,
Weź rodzynki, sparz migdały,
Sos otrzymasz doskonały,
A gdy go połączysz z rybką,
Zrób... - ... Przyprawić do smaku.
Czekoladowe kulki (bajaderki)
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Niedobrane migdały zemleć, polewę także. Wymieszać z cukrem pudrem, żółtkiem i rumem... - ... także równoważy system nerwowy i wzmacnia mięśnie.
Najlepsze dania
Tłuszcze, migdały, szpinak i herbata są inhibitorami magnezu, czyli utrudniają jego przyswajanie... - ... poziomki lub jagody, oraz rodzynki, drobno posiekane orzechy włoskie i migdały . Ozdób każdą porcję listkiem świeżej mięty.
RADA: deser będzie miał... - ... na sztywną pianę, 3 łyżki piany odłożyć. Do pozostałej dodać migdały, skórkę cytrynową, cynamon i goździki. Zagnieść ciasto (jeśli byłoby zbyt...