nadzienie
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... smaku pieprzem i solą.
Pośrodku każdego płata położyć gruby wałek nadzienia, zostawiając wolny margines (2-3 cm). Zwinąć rulony wzdłuż, wolne... - ... krążki o średnicy 5 cm. Na każdy krążek nałożyć łyżkę nadzienia i złożyć pieroga na pół, zalepiając brzegi. Potem wrzucić pierogi...
- ... sól. Z białka ubić sztywną pianę, dodać ją porcjami do nadzienia i delikatnie wymieszać.
Mięso osączyć z marynaty (marynatę zachować) i... - ... zbyt suche. Czasami jednak trzeba ją związać, aby zapobiec wypadaniu nadzienia. Zamiast gumowych nici rzeźniczych, które pękają podczas pieczenia, lepiej użyć...
- ... z tłuszczu na papierowym ręczniku plaster kabaczka nałóż łyżeczkę przygotowanego nadzienia, zwiń w rulonik i zepnij wykałaczką. W taki sposób przygotuj...
- ... jest najlepszy farsz bez skorup - i na odwrót: formy bez nadzienia niczym są. Musimy działać razem, a nade wszystko szybko, szybko...
- ... ciasto jest jeszcze ciepłe, posmaruj dżemem, możesz też wykorzystać do nadzienia gęste domowe konfitury i ostrożnie zwiń ciasto w rulon, starannie...
- ... cześć królowej Charlotte, żony króla Jerzego III. Popularne są jabłkowe nadzienia do pieczonego ptactwa i sos czatnej. Smakoszom na całym świecie...
- ... połowę ciasta. Dokładnie sklej brzegi obu ciasta, by zapobiec wypływaniu nadzienia.
Wstaw ciasto do piekarnik nagrzanego do temperatury 230oC. Ciasto będzie... - ... a co wy dzisiaj takie ciasteczkowe cio??
od razu do nadzienia
a tak na pokuszenie
może jestem a może nie,.....
tylko... - ... na 2 części, rozwałkować 2 prostokąty grubości 5 mm, rozsmarować nadzienie, pozostawiając brzegi 1,5 cm, zwinąć w rulon, włożyć do...
- ... aromatu wielu potrawom kuchni włoskiej. W środkowej Italii stanowi tradycyjne nadzienie pierożków tortellini. Ze względu na swoje wartości odżywcze jest zalecana...
- ... śmietany,
skórka z jednej cytryny,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie:
owoce ze słoika lub konfitury
Piana:
3-4 białka,
200... - ... największym przysmakiem...
TECHNIKI
MIĘSO, DROB I DZICZYZNA 1
Faszerowanie
1 Nadzienie schłodzić. Farsz, zawierający zboża (np. ryż), pęcznieje podczas pieczenia, dlatego... - ... 2 jajka, 5 łyżek mąki, kukurydzianej, sól, pieprz, olej
Na nadzienie: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego, pokrojona w kostkę cebula, sól... - ... rozwałkować na prostokąt grubości 1/2 cm, posmarować białkiem, rozsmarować nadzienie, pozostawiając 1,5 cm brzegi, zwinąć w rulon, włożyć do...
- ... i wapnia, gorzka - magnez, żelazo i węglowodany.
Psychozabawa
Kształt i nadzienie ulubionej czekolady może być kluczem do poznania charakteru człowieka. Przekonaj... - ... g mąki pszennej,
6 g drożdży,
1 łyżka oleju,
sól
Nadzienie :
150 g owczego sera,
100 g twarogu lub dowolnego miękkiego... - ... gałązki natki pietruszki, świeżego rozmarynu i tymianku, 2 ząbki czosnku
NADZIENIE:
1/2 szklanki bułki tartej, 1 jajko, 2 łyżki natki... - ... jajka i doprawić solą oraz pieprzem. Masę dokładnie wymieszać.
Przygotować nadzienie: orzechy zemleć. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Grzyby oczyścić...