szynk
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... po francusku panierowanej wieprzowiny, z wypełnieniem żółtego, tartego sera i szynki. Widoczna tu chęć inwencji nie przeszła jednak w akceptowalną jakość...
- ... te pierwsze jak zacząłem kroić, to sam tłuszcz. Taki kawał szynki skroiłem samego tłuszczu. I no to jak skroiłem tyle tłuszczu...
- ... i tam występuje ten sam motyw: Wódz odmawia zjedzenia plasterka szynki, podanej mu na kromce suchego chleba i poleca oddać ją...
- ... jednego stada może różnić się kolorem, a że z jasnej szynki nie uznano by za klasową, takie mięso jest na wstępie...
- ... tę ozdobę stołu wedle licznych przepisów na peklowanie i wędzenie szynki.
Halina Mamok
Szynka to tylna część półtuszy wieprzowej z kością... - ... Consulting, firmy zajmującej się wizerunkiem firmy Animex, producenta m. im. szynki Krakus.
Najtańsze są pseudoszynki, produkowane z rozdrobnionego mięsa, do którego... - ... i włoską. Z kuchni hiszpańskiej najbardziej odpowiadają mi dwa rodzaje szynki: jamón serrano i jamón jabugo oraz rosyjski kawior.
A słodycze... - ... 1/2 łyżki suszonego rozmarynu, 4 duże ząbki czosnku
Z szynki wyciąć kości. Pieprz, ziele angielskie, goździki, liście laurowe i kolendrę... - ... lesie dojrzałymi, słodkimi żołędziami. Najlepsze mięso, a więc i najdroższe szynki są ze świń, które przychodzą na świat w sierpniu i...
- ... gorącego w tej szkole!
I kupowała dla niej cztery łuty* szynki albo kiełbasy
do bułki, którą jej wkładała do tornistra.
Ale... - ... opłukać. Cebulę i czosnek obrać. Warzywa i goździki dodać do szynki na 30 min przed końcem gotowania. Jeśli w czasie gotowania...
- ... położyć połówkę pomidora przekrojem do dołu, wokół ułożyć roladki z szynki, zalać galaretą, wypełniając miskę do połowy. Odstawić do zastygnięcia. Wyłożyć...
- ... z cukrem, solą i saletrą. Połową mieszanki starannie natrzeć powierzchnię szynki oraz miejsca po usunięciu kości. Mięso ułożyć ciasno w kamionkowym...
- ... wykorzystać pozostałą ze śniadania białą kiełbasę, w zupie - kawałki wędzonej szynki, a w farszu do mostka cielęcego - trochę zmielonych resztek wędlin...
- ... twarze: Niemcy czerwienieją coraz bardziej - rumieńce Bawarczyka mają kolor bawarskiej szynki, Nadreńczykowi wystąpiły na policzkach dwie karmazynowe plamy.
Natomiast Anglik zaczyna... - ... stężenia. Następnie ułóż na galarecie połówki pomidora i roladki z szynki i szparagów. Miskę napełnij do połowy galaretą i odstaw, by...
- ... wywar ostudź.
Szparagi osącz. Po 2-3 sztuki owiń plastrem szynki, a potem przekrój w poprzek na pół. Jaj pokrój w... - ... 5 porcji:
5 filetów z piersi kurczaka, po 5 plastrów szynki i żółtego sera, 2 łyżki masła, pomidor, natka, przyprawa Warzywko... - ... z czerwonej kapusty.
(8-10 porcji)
W galarecie
25 dag szynki wędzonej, 1 puszka szparagów (30 dag), 2 jajka ugotowane na... - ... Jeszcze przed wojną trudno było sobie wyobrazić święcone bez całej szynki z kością, często misternie zdobionej motywami wielkanocnymi, wycinanymi na skórze...