wywar
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... rybny i gotować 10 min. Kuskus zalać ciepłą wodą lub wywarem rybnym i mieszać, aby nie było grudek.
Kawałki ryby włożyć... - ... odcedzić.
Grzyby namoczyć, ugotować, pokroić w paseczki. Pokrojoną kapustę zalać wywarem z grzybów, ugotować, odparować.
Cebulę zeszklić na tłuszczu, oprószyć mąką... - ... dodać seler i, mieszając, smażyć 3 min. Włożyć pomidory, zalać wywarem z ryby i gotować pod przykryciem na małym ogniu 15...
- ... skorupki odrzucić, wyciąć czarną "żyłkę" (przewód pokarmowy). Każdą małżę skropić wywarem.
Przygotować nadzienie: korki helskie rozdrobnić i utrzeć z miękkim masłem...
- ... i posiekać.
Kapustę ewentualnie odcisną, drobno pokroić i udusić, zalewając wywarem z grzybów. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na połowie oleju, dodać... - ... one trwać 5-15 minut. Objawy przeziębienia łagodzi kąpiel z wywarem z lipy, tataraku, lawendy i wrzosu. Drogi oddechowe rozgrzewa i...
- ... delikatnego złocistego koloru. Przełóż je do garnka z gotującym się wywarem z kurczaka. Łodygi selera naciowego i ziemniaki pokrój w niewielkie...
- ... i ugotować. Gdy wywar wystygnie przecedzić go i połączyć z wywarem z włoszczyzny i grzybów. Podgrzać, przyprawić odrobiną cukru, pieprzem, solą...
- ... Yeti".
Zupa po pekińsku (6,5 zł), okazała się lekkim wywarem z drobno siekanej bardzo chudej wołowiny (oczka tłuszczu pływające po... - ... mąką i podsmażyć - ciągle mieszając, do jasnozłotego koloru mąki. Rozprowadzić wywarem z grzybów i połączyć z kapustą. Przyprawić do smaku przyprawą...
- ... bulka tarta do naczynia.
Ryż opłukać, zalać wrzącą wodą lub wywarem, zamieszać, przykryć i gotować przez 15 minut. Śliwki umyć, namoczyć... - ... do smaku.
Mięso z nóżek - w salaterce lub miseczkach - zalej wywarem i odstaw w chłodne miejsce do stężenia. Gdy galareta z... - ... część krzewów. Według receptur indiańskich najkorzystniejsze jest przyrządzanie z nich wywarów, które należy pić trzy razy dziennie po szklance.
Vilcacora rośnie... - ... 4 łyżki gorącego wywaru z ryby i 4 łyżki gorącego wywaru z ryby ubić na krem w wysokiej misce i wymieszać...
- ... Zalać śmietanką, dodać curry, pieprz i sól.
Rybę wyjąć z wywaru. Ułożyć na półmisku. Podawać na zimno lub na ciepło z... - ... goździki, pieprz i przyprawę Mix Warzywny Kotanyi.
2. Do gorącego wywaru wrzucić oczyszczonego kurczaka i gotować pod przykryciem około 20 min... - ... 40 dag), 4 pomidory (35 dag), 1 1/3 szklanki wywaru z ryby lub z kostki warzywnej, 2 łyżki oliwy, 1...
- ... 10 minut
Gotowanie: 15 minut
Dla 4 osób
2 szklanki wywaru z 50 g grzybów
2-3 szklanki żuru
ząbek czosnku... - ... miękkości, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Wyjmij rybę z wywaru, usuń ości, głowę i grzbiet, mięso podziel na kawałki. Z...
- ... czasu, ż warzywa będą półmiękkie, mięso i warzywa wyjąć z wywaru, osączyć, podawać z sosem przygotowanym ze śmietany wymieszanej z chrzanem...