wywar
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... wywar. Kaszę opłukać, rozetrzeć z białkiem, wstawić do piekarnika, wysuszyć.
Wywar przecedzić, odparować do objętości 3 szklanek, wsypać kaszę, osolić, zamieszać... - ... a następnie pokrój w paski. Grzybów świeżych nie trzeba namaczać. Wywar z grzybów zostaw, jeszcze się przyda. Mięsa - w kostkę i...
- ... każdy przyzna,
Nieodzowna jest włoszczyzna,
Robi się z niej wrzący wywar,
By na rybę wpływ swój wywarł.
Dodaj wino do zasmażki... - ... g
masa netto: 60 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Aby uzyskać aromatyczny wywar do zup i sosów lub do duszenia potraw mięsnych, należy...
- ... tak aby przykrył ją całkowicie. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, aby wywar lekko "mrugał" 2-3 godz. Marchewki oraz seler obrać i...
- ... oraz pieprz i dusić jeszcze 2 min. Wlać wino oraz wywar pozostały po gotowaniu małży i gotować 15 min na małym...
- ... W średniowieczu zielarki gotowały korę wierzby. Podawały tak przyrządzony gorzki wywar osobom cierpiącym z powodu bólu. Z czasem zakazano używania kory...
- ... dodać paprykę i smażyć 6-8 min. Dodać pomidory oraz wywar rybny i gotować 10 min. Kuskus zalać ciepłą wodą lub...
- ... Z włoszczyzny, wina, 1/2 szklanki wody i przypraw ugotować wywar. Odcedzić.
Warzywa na farsz oczyścić, ewentualnie posiekać z czosnkiem i... - ... za 6.5 zł.
Naiwnie myślałem, że będzie ona przypominać wywar, który codziennie w szałasie gotuje najlepszy baca w powiecie - Furtek... - ... do lodówki.
Z odkrojonych części gęsi i oczyszczonych warzyw ugotować wywar. Kaszę opłukać, rozetrzeć z białkiem, wstawić do piekarnika, wysuszyć.
Wywar... - ... wanilii zawartej w Iguanie łagodzi rozdrażnienie i przynosi uspokojenie. Dodatkowo wywar z płatków róży i bławatka oraz skórki pomarańczy nadaje herbacie...
- ... konserwujące. Na miejsce cukru należy stopniowo wprowadzać niewielkie ilości miodu, wywar z korzenia lukrecji oraz suszone owoce.
2. Oczyszczone produkty zbożowe... - ... dojrzałych, czerwonych pomidorów - czym bardziej miękkie tym lepsze. Po drugie wywar z kości, z niewielką ilością mięsa, świeże warzywa, dobrej klasy...
- ... smażony karp, podawany z chlebem, zupa grochowa lub fasolowa, "moczka" - wywar z jarzyn z piernikiem, bakaliami, migdałami i śliwkami, a na...
- ... zagotuj. Do jeszcze wrzącego dodaj białko, a gdy się zetnie, wywar przecedź ponownie, najlepiej przez gęste sito.
Gorący wywar dopraw zmielonym... - ... niedźwiedź mocno śpi". Z cielęcym uśmiechem, lecz wilczym apetytem łykają wywar z kawałkami mięska i nawet ich nie przeżuwają. Biuściasta Charlie...
- ... lekko obgotować w posolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki masła. (Wywar zachować do gotowania ryby). Osączone warzywa zmieszać i usmażyć na...
- ... w zamszaki i wybiegł z domu.
Na ulicy słońce warzyło wywar z żaru, spalin i kurzu. Zapach roztopionego asfaltu czuło się... - ... g
masa netto: 60 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Aby uzyskać aromatyczny wywar do zup i sosów lub do duszenia potraw mięsnych, należy...