zielenina
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... na kilka minut.
Danie podawaj gorące, z pieczywem, obficie posypane zieleniną.
RADA: zamiast brokułów do zapiekanki równie dobrze możesz użyć kalafiora... - ... cytryny - mieszając energicznie. Wymieszane jarzyny skropić przygotowanym sosem vinaigrette, posypać zieleniną.
SZYJEMY SAME
BLUZĘ DO SPODNI
NA USZYCIE BLUZY według zamieszczonego... - ... i ułóż je na półmisku. Możesz udekorować potrawę pieczarkami i zieleniną.
RADA: rolada dobrze smakuje na zimno, jednak można ja podać... - ... Łyżką nałóż przygotowaną masę w środek każdego gniazda. Posyp pozostałą zieleniną. Sałatkę podawaj w charakterze przekąski lub z pieczywem, jako danie...
- ... zdejmij folie i przełóż rybę z warzywami na półmisek. Udekoruj zieleniną.
RADA: ryba będzie delikatna, zyska lepszy smak i aromat, gdy... - ... cienkie talarki i zrumienioną na maśle cebulą, posypane drobno posiekana zieleniną.
Nasza rada
Kopytka nie będą się sklejać, jeśli do wody... - ... gdy udekorujesz ją cząstkami orzechów włoskich, wiśniami i drobno posiekaną zieleniną: natką pietruszki lub koperkiem.
Sałatkę szwajcarską podawaj jako samodzielną przekąskę... - ... rozdrapane rany lasu - odznaczały się mimo późnej pory świeżą, młodą zieleniną. Zawisłe niewysoko w wodnisto-wieczornym, usychającym już błękicie chmury odciskały...
- ... przez chwilę na małym ogniu. Mięso podziel na porcje, posyp zieleniną. Podawaj polane sosem, z ziemniakami z wody lub makaronem i...
- ... szczypiorkiem i udekoruj całymi grzybkami, listkami sałaty lub inną dowolną zieleniną. Sałatkę podawaj jako samodzielna przekąskę lub ze świeżym pieczywem jako...
- ... drugą stronę pieca, szef Balcer uzupełniał je, podlewał sosami, garnirował zieleniną i plasterkami cytryny i wyrzucał na okno.
- Brać, Synaj!
Synaj... - ... wyłóż na półmisek udekorowany liśćmi sałaty i posyp drobno posiekaną zieleniną. Podawaj jako samodzielne danie na obiad lub kolację. Krokiety doskonale...
- ... sosem, który wytworzył się w trakcie duszenia, i obficie posyp zieleniną. Tak przygotowana ryba wyśmienicie smakuje z młodymi ziemniakami. Doskonałym dodatkiem...
- ... w cienkie plasterki i ułóż na warstwie cebuli.
Drobniutko posiekaj zieleninę: koperek lub natkę pietruszki i obficie posyp nimi warzywa.
Wyjątkowego... - ... ze wszystkich stron. Drugą polówkę cytryny pokrój n mniejsze cząstki.
Zieleninę dokładne opłucz pod bieżącą wodą, osącz i drobno posiekaj.
Obierz... - ... wstaw do lodówki.
W tym czasie dokładnie opłucz i osącz zieleninę: natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek. Drobniutko posiekaj.
Przed podaniem pokrój... - ... olej na dużej patelni i wyłóż nań kawałki cytryny, posiekaną zieleninę, dodaj cebulę i mieszając, podsmaż na mocnym ogniu około 3...
- ... grudnia, ale już w drugim miesiącu życia koźlak skubie delikatną zieleninę. Koźlak przy swej matce pozostaje przez cały rok, a czasami...
- ... Wyłącz ogień i wrzuć do zupy drobniutko posiekany czosnek i zieleninę, wymieszaj.
Do każdego talerza nałóż porcję mięs z kury i... - ... i kilka listków selera drobno pokrój.
Pod bieżącą wodą opłucz zieleninę, osącz na papierowym ręczniku kuchennym.
Obierz czosnek i przeciśnij go...