śruta
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... usuwaniu związków szkodliwych .
2.1.2.3. Substancje antyżywieniowe
W śrucie poekstrakcyjnej rzepakowej znajdują się te same substancje antyżywieniowe, które są... - ... jeżeli tucznikom pozwala się kompensować ewentualny niedobór składników pokarmowych w śrucie rzepakowej poprzez zwiększone pobranie mieszanek, to średni przyrost za cały...
- ... śruty sojowej - 3562 kcal. EM. Podwyższenie poziomu energii metabolicznej w śrucie rzepakowej można osiągnąć poprzez łuszczenie nasion bądź wyhodowanie odmian rzepaku...
- ... dotrzeć do sąsiadów. Trafił do szpitala. Na szczęście rany po śrucie okazały się niezbyt groźne.
Do Podwilka wybrały się wzmocnione siły...
- ... metioniny i obawy wystąpienia niedoboru treoniny. Na zwartość lizyny w śrucie poekstrakcyjnej rzepakowej oraz jej przyswajalność duży wpływ ma technologia przerobu...
- ... są w nasionach rzepaku, ponieważ prawie w całości pozostają w śrucie. Wyjątkiem jest kwas erukowy związany z frakcją tłuszczową, który przy...
- ... są kości zwierzęce i odzierki skórne. Kości rozdrabnia się na śrut, który ekstrahuje się benzyną w celu odtłuszczenia. Produkcja żelatyny wyższych...
- ... w jednym z bloków otwiera się okno i pada strzał.
Śrut przelatuje tuż koło ucha przechodzącego mężczyzny. Przerażony natychmiast zawiadamia policję... - ... Auschwitz, Auschwitz Birkenau, i podkradały papierowe łuski Hubertowi, wyciągały śmiertelny śrut, pchały tam stokrotki, żeby odtąd strzelał w niebo stokrotkami.
Któregoś... - ... kontrolnej i ze śrutą Canola. Nie stwierdzono istotnego wpływu stosowanych śrut na spożycie i wykorzystanie paszy przez tuczniki. Niektórzy autorzy przychylają...
- ... więcej włókna surowego (tab. 4).
Konsekwencją różnic w składzie chemicznym śrut jest różna ich wartość energetyczna. Według Bourdon [1986], wartość energetyczna... - ... 5% i bezazotowych wyciągowych 32-34%. , porównując skład chemiczny polskich śrut rzepakowych "00" ze śrutami produkowanymi w Kanadzie, Francji i Szwecji...
- ... i za granicą.
W żywieniu trzody chlewnej najlepiej poznana jest śruta poekstrakcyjna rzepakowa, która najczęściej stanowi zamiennik śruty sojowej w mieszankach... - ... a przez to obniżenie wchłaniania składników odżywczych.
2.1.2. Śruta poekstrakcyjna rzepakowa
Spośród produktów rzepakowych najlepiej poznaną paszą dla świń... - ... rzucił jej przez ramię.
- Coś ciekawego?
- Same ciekawe rzeczy.
Ziemniaki, śruta, pomyje, zielenina. Mleko z wnętrzności krowy. Cukier w normie. Ech... - ... obniżenia wskaźników produkcyjnych, czy też nie. Wielu autorów wykazało, że śruta poekstrakcyjna zastosowana w miejsce śruty sojowej do mieszanek dla tuczników...
- ... rzepakowa
Spośród produktów rzepakowych najlepiej poznaną paszą dla świń jest śruta poekstrakcyjna, która stanowi źródło wysokowartościowego białka.
2.1.2.1... - ... 00", nasion rzepaku odmiany Bolko oraz nasion bobiku odmiany Nadwiślański. Śruta poekstrakcyjna rzepakowa pochodziła z Zakładów Tłuszczowych w Szamotułach, a wyprodukowana...
- ... żywieniu prosiąt. Jedni zalecają zachowanie ostrożności, a inni uważają, że śruta rzepakowa w zastępstwie sojowej daje podobne wyniki produkcyjne. Baidoo i...
- ... 1.2.2. Skład aminokwasowy białka
Pod względem składu aminokwasowego śruta rzepakowa tylko w niewielkim stopniu ustępuje białku poekstrakcyjnej śruty sojowej...