stanowiące zarazem największy zbiornik słodkiej wody na świecie. Łączna powierzchnia samych jezior wynosi 245 000 km<hi rend="upper">2</>, a wespół z odwadnianą powierzchnią lądu zlewnia ma 766 000 km<hi rend="upper">2</>, czyli jest porównywalna do powierzchni Mozambiku, Turcji lub Chile.<br>Zlewnie jeziorne można scharakteryzować, podobnie jak rzeczne, za pomocą szerokiej gamy tzw. parametrów fizycznogeograficznych (Dobija, Dynowska 1975; Ozga-Zielińska, Brzeziński 1994). W zależności od różnorodnych właściwości zlewni można je uszeregować według następujących kryteriów: & nl;1 - położenie, 2 - morfometria, 3 - sieć hydrograficzna, 4 - cechy podłoża i użytkowanie.<br>Położenie:<br>-- wysokość średnia obszaru względem poziomu morza. Od tego parametru zależy ilość opadów, wielkość parowania i w konsekwencji wielkość