ciasta na wysokość 1 cm. Włożyć jabłka i posypać cukrem waniliowym. Z pozostałego ciasta utoczyć wałeczki i ułożyć z nich kratkę na warstwie jabłek. Kratkę posmarować roztrzepanym jajkiem. Placek posypać orzechami. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.<br>Upieczone ciasto lekko ostudzić i posypać cukrem pudrem.<br><br><tit>KREMOWA GALARETKA</><br><br>5 kwaśnych jabłek (75 dag), 3 łyżki miodu, po 2 łyżki posiekanych rodzynek, migdałów oraz skórki pomarańczowej smażonej w cukrze, 1/3 szklanki soku z jabłek, 9 łyżeczek żelatyny, 2 goździki, sok z 1 cytryny, 1/2 cukru waniliowego (0,8 dag), 1 3/4 szklanki śmietany 30-procentowej, 3