w cieście</><br>* Czas przygotowania zupy 50 minut<br>* Czas przygotowania II dania 15 minut<br>Składniki: 25 dag żółtego łuskanego grochu w połówkach, 5 dag wędzonego boczku, średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 4 kromki czerstwego chleba, listek laurowy, szczypta suszonego cząbru, łyżka majeranku, sól, pieprz, łyżka posiekanej natki.<br>Przygotowanie:<br>* Groch przebrać, opłukać, zalać litrem wody, dodać listek laurowy i cząber. Gotować do miękkości około 40 minut. Wyjąć listek laurowy i zmiksować groch z wywarem.<br>* Dodać wody tak, aby uzupełnić wyparowany płyn. Doprawić roztartymi z solą ząbkami czosnku, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem.<br>* Cebulę obrać, opłukać, posiekać. Na patelni mocno rozgrzać