Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 22
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
w miasteczku, a w obozie przewróciło się kilka baraków. Od tej pory na patrzyliśmy te naloty z ufnością, ale i z niepokojem.
Już pod koniec 1944 r. zaczęło w obozie brakować żywności, chleb dzielono nie na czterech, lecz na sześciu. Na obiad zaczęli gotować jarmuż z dodatkiem ziemniaków lub brukwi. Jarmuż to zielona roślina, wysokości do 150 cm, o dużych, pierzastych, zmarszczonych liściach, która zawiera dość dużą ilość witaminy C, a także witaminy A, B1, B2, PP, białko i sole mineralne. Przyrządza się ją podobnie jak szpinak i smakuje jak szpinak. W zupie już nie spotykało się kawałków końskiego mięsa. W
w miasteczku, a w obozie przewróciło się kilka baraków. Od tej pory na patrzyliśmy te naloty z ufnością, ale i z niepokojem.<br>Już pod koniec 1944 r. zaczęło w obozie brakować żywności, chleb dzielono nie na czterech, lecz na sześciu. Na obiad zaczęli gotować jarmuż z dodatkiem ziemniaków lub brukwi. Jarmuż to zielona roślina, wysokości do 150 cm, o dużych, pierzastych, zmarszczonych liściach, która zawiera dość dużą ilość witaminy C, a także witaminy A, B1, B2, PP, białko i sole mineralne. Przyrządza się ją podobnie jak szpinak i smakuje jak szpinak. W zupie już nie spotykało się kawałków końskiego mięsa. W
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego