Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Fakt
Nr: 01.10 (8)
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
wedle tradycyjnych receptur, są... za suche.
- Ludzie są przyzwyczajeni do szynek tzw. wysokouwodnionych. Woda jest dużo tańsza niż mięso, stąd szynka nastrzyknięta wodą kosztuje kilka do kilkunastu złotych za kilogram mniej niż tradycyjna - tłumaczy Katarzyna Łukawska z Task Force Consulting, firmy zajmującej się wizerunkiem firmy Animex, producenta m. im. szynki Krakus.
Najtańsze są pseudoszynki, produkowane z rozdrobnionego mięsa, do którego dodaje się tańsze produkty, m.in. skórki i tłuszcze. Takie szynki (tzw. homogenizowane czy wysoko wydajne) faktycznie mogą mieć niewiele wspólnego z prawdziwą szynką. Dlaczego więc się je produkuje? Bo tego chcą klienci, chętnie kupujący tanie produkty. Ale powinni wiedzieć, że
wedle tradycyjnych receptur, są... za suche.<br>&lt;q&gt;- Ludzie są przyzwyczajeni do szynek tzw. wysokouwodnionych. Woda jest dużo tańsza niż mięso, stąd szynka nastrzyknięta wodą kosztuje kilka do kilkunastu złotych za kilogram mniej niż tradycyjna&lt;/&gt; - tłumaczy Katarzyna Łukawska z Task Force Consulting, firmy zajmującej się wizerunkiem firmy Animex, producenta m. im. szynki Krakus.<br>Najtańsze są pseudoszynki, produkowane z rozdrobnionego mięsa, do którego dodaje się tańsze produkty, m.in. skórki i tłuszcze. Takie szynki (tzw. homogenizowane czy wysoko wydajne) faktycznie mogą mieć niewiele wspólnego z prawdziwą szynką. Dlaczego więc się je produkuje? Bo tego chcą klienci, chętnie kupujący tanie produkty. Ale powinni wiedzieć, że
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego