Typ tekstu: Książka
Autor: Jackowski Aleksander
Tytuł: Polska sztuka ludowa
Rok: 2002
umiejętności z tym związane przekazywano w rodzinie. Do wyrobu pieczywa używano mąki żytniej, a później pszennej. Dodawano też do przygotowywanego ciasta ziemniaki. Tylko do wyrobu pieczywa odświętnego, weselnych "korowai" (kołaczy) i "kukiełek" dla chrześniaków, dodawano jajka i tłuszcz. Pieczenie chleba, figurek z ciasta było zadaniem kobiet, ale mężczyźni wypiekali na Kurpiach nowelatka. Wyobrażały krąg, w środku którego sadzano kokoszkę, a ostatnio pasterza. Na kręgu umieszczano zwierzęta lub ptactwo. Nowelatka miały, jak można sądzić, sens magiczny, związany z powodzeniem w hodowli. Jeszcze dzisiaj takie wypieki można spotkać na Kurpiach, choć są już wyrabiane dla miejskiego odbiorcy, dla sklepów Cepelii. Została forma, pozbawiona
umiejętności z tym związane przekazywano w rodzinie. Do wyrobu pieczywa używano mąki żytniej, a później pszennej. Dodawano też do przygotowywanego ciasta ziemniaki. Tylko do wyrobu pieczywa odświętnego, weselnych "korowai" (kołaczy) i "kukiełek" dla chrześniaków, dodawano jajka i tłuszcz. Pieczenie chleba, figurek z ciasta było zadaniem kobiet, ale mężczyźni wypiekali na Kurpiach nowelatka. Wyobrażały krąg, w środku którego sadzano kokoszkę, a ostatnio pasterza. Na kręgu umieszczano zwierzęta lub ptactwo. Nowelatka miały, jak można sądzić, sens magiczny, związany z powodzeniem w hodowli. Jeszcze dzisiaj takie wypieki można spotkać na Kurpiach, choć są już wyrabiane dla miejskiego odbiorcy, dla sklepów Cepelii. Została forma, pozbawiona
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego