Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
przywędrowała do Europy. Drugi napój zdobył uznanie najpierw na hiszpańskim dworze. W innych krajach próbowano warzyć podobną miksturę z coraz bardziej powszechnych ziaren kakaowca, Była ona jednak zbyt gorzka. Hiszpanie przez sto lat ukrywali w tajemnicy sposób jego uszlachetniania za pomocą wanilii i cukru. Dopiero w XVII wieku gorący napój Montezumy poznały inne dwory. Bogata Europa coraz częściej delektowała się czekoladą do picia.
Stopniowo wraz ze spadkiem cen spowodowanym nowymi hodowlami kakao na plantacjach na całym świecie czekolada upowszechniała się. Zaczęły powstawać tu czekoladziarnie, a z czasem fabryki tego smakołyku.
Przełom
Ziarno kakaowe zawiera dużo tłuszczu i zmielone bardzo trudno rozpuszcza
przywędrowała do Europy. Drugi napój zdobył uznanie najpierw na hiszpańskim dworze. W innych krajach próbowano warzyć podobną miksturę z coraz bardziej powszechnych ziaren kakaowca, Była ona jednak zbyt gorzka. Hiszpanie przez sto lat ukrywali w tajemnicy sposób jego uszlachetniania za pomocą wanilii i cukru. Dopiero w XVII wieku gorący napój Montezumy poznały inne dwory. Bogata Europa coraz częściej delektowała się czekoladą do picia.<br>Stopniowo wraz ze spadkiem cen spowodowanym nowymi hodowlami kakao na plantacjach na całym świecie czekolada upowszechniała się. Zaczęły powstawać tu czekoladziarnie, a z czasem fabryki tego smakołyku.<br>Przełom<br>Ziarno kakaowe zawiera dużo tłuszczu i zmielone bardzo trudno rozpuszcza
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego