Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Gazeta Lubuska
Nr: 07.30
Miejsce wydania: Zielona Góra
Rok: 2005
Teraz rozpoczął się boom na mięso. Zachód bierze każdą ilość, bo dotychczasowy dostawca - Republika Południowej Afryki - ma embargo nałożone przez Unię Europejską. To z powodu ptasiej grypy, przez którą spalono kilka tysięcy strusi. Strusina nie jest jeszcze popularna w Polsce. W swoim menu mają ją tylko niektóre restauracje, np. zielonogórska Palmiarnia. Stek ze strusia kosztuje tu 40 zł, a zupa - 9 zł.
- To ekskluzywne dania zamawiane głównie przez ludzi zamożnych lub takich, którzy po raz pierwszy są w naszym regionie i chcieliby spróbować lokalnego przysmaku - mówi szefowa kuchni Daniela Ziółkowska.
Pan Henryk strusia jada codziennie. W dniu, kiedy z nim rozmawialiśmy
Teraz rozpoczął się boom na mięso. Zachód bierze każdą ilość, bo dotychczasowy dostawca - Republika Południowej Afryki - ma embargo nałożone przez Unię Europejską. To z powodu ptasiej grypy, przez którą spalono kilka tysięcy strusi. Strusina nie jest jeszcze popularna w Polsce. W swoim menu mają ją tylko niektóre restauracje, np. zielonogórska Palmiarnia. Stek ze strusia kosztuje tu 40 zł, a zupa - 9 zł. <br>- To ekskluzywne dania zamawiane głównie przez ludzi zamożnych lub takich, którzy po raz pierwszy są w naszym regionie i chcieliby spróbować lokalnego przysmaku - mówi szefowa kuchni Daniela Ziółkowska. <br>Pan Henryk strusia jada codziennie. W dniu, kiedy z nim rozmawialiśmy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego