Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 21.11
Miejsce wydania: Poznań
Rok: 1999
wódki gdańskiej. Braniccy z Białowieży czy Radziwiłłowie z łowieckiej ordynacji dawidgródeckiej podawali własne nalewki. Do dań z dziczyzny pasują wszystkie wielkie wina, najszlachetniejsze crus i najlepsze roczniki, czyli wytrawne wina czerwone o bogatym bukiecie i wyraźnie wyczuwalnych garbnikach. Do pieczeni, mięsa z patelni czy grilla będą odpowiednie francuskie Chateauneuf du Pape, Pomard czy Żrmitage, bułgarskie Gamza, Mavrud, węgierski Egri Bikaver bądź kalifornijski Pinot Noir. Do dań takich jak potrawki czy mięsa duszone polecane są lżejsze burgundy, jeśli potrawa ma do czynienia ze śliwkami, poleca się St. Julien lub Margaux, gdy zaś do wzbogacenia mięsa użyto (co w dziczyźnie zdarza się często
wódki gdańskiej. Braniccy z Białowieży czy Radziwiłłowie z łowieckiej ordynacji dawidgródeckiej podawali własne nalewki. Do dań z dziczyzny pasują wszystkie wielkie wina, najszlachetniejsze crus i najlepsze roczniki, czyli wytrawne wina czerwone o bogatym bukiecie i wyraźnie wyczuwalnych garbnikach. Do pieczeni, mięsa z patelni czy grilla będą odpowiednie francuskie Chateauneuf du Pape, Pomard czy Żrmitage, bułgarskie Gamza, Mavrud, węgierski Egri Bikaver bądź kalifornijski Pinot Noir. Do dań takich jak potrawki czy mięsa duszone polecane są lżejsze burgundy, jeśli potrawa ma do czynienia ze śliwkami, poleca się St. Julien lub Margaux, gdy zaś do wzbogacenia mięsa użyto (co w dziczyźnie zdarza się często
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego