szklanki śmietany 18-procentowej, 1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz; do wysmarowania naczynia: 2 łyżki masła lub margaryny<br>Pory oczyścić, umyć, pokroić na dziesięciocentymetrowe kawałki, włożyć do posolonego wrzątku, gotować 4-5 min, a następnie odcedzić. Szynkę pokroić na cienkie plasterki. Czosnek obrać i rozdrobnić. Ser pokruszyć widelcem. Połowę sera wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem, wiórkami masła i czosnkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Kawałki pora zawijać w szynkę i ciasno układać w naczyniu. Pory zapiekać 15min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Na 5 min przed końcem zapiekania polać sosem śmietanowo-serowym. Następnie wyjąć z piekarnika i posypać