Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
cm od ścianek miski. Wlać zimny wywar tak, aby całkowicie pokrył masę. Gdy galareta zastygnie, miskę owinąć ścierką zmoczoną gorącą wodą i po chwili wyłożyć galaretę na talerz.
Przygotować sos: jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce z małymi otworami, wymieszać ze śmietaną, chrzanem, miodem, whisky, sokiem i skórką z pomarańczy. Przyprawić solą.
Wokół musu ułożyć liście sałaty. Połowę cytryny przekroić na 4 części. Pomidor pokroić na ósemki. Jajko pokroić na 6 części. Mus przybrać cząstkami cytryny, jajka i pomidora. Podawać z pieczywem i sosem śmietanowym.
(8 porcji)

Zapiekanka
4 plastry szynki wędzonej (30 dag), 20 dag kiszonej kapusty, 10 dag śmietanki
cm od ścianek miski. Wlać zimny wywar tak, aby całkowicie pokrył masę. Gdy galareta zastygnie, miskę owinąć ścierką zmoczoną gorącą wodą i po chwili wyłożyć galaretę na talerz.<br>Przygotować sos: jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce z małymi otworami, wymieszać ze śmietaną, chrzanem, miodem, whisky, sokiem i skórką z pomarańczy. Przyprawić solą.<br>Wokół musu ułożyć liście sałaty. Połowę cytryny przekroić na 4 części. Pomidor pokroić na ósemki. Jajko pokroić na 6 części. Mus przybrać cząstkami cytryny, jajka i pomidora. Podawać z pieczywem i sosem śmietanowym.<br>(8 porcji)<br><br>&lt;tit1&gt;Zapiekanka&lt;/tit1&gt;<br>4 plastry szynki wędzonej (30 dag), 20 dag kiszonej kapusty, 10 dag śmietanki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego