Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
długo masowane w bębnie.


Kącik konesera
Jamón serrano iberico (czytaj: hamon iberiko) z Hiszpanii, prosciutto crudo (czytaj: proszuto krudo) z Włoch i szynka westfalska z Niemiec cieszą się wśród smakoszy znakomitą renomą. Wędrując szlakiem koneserów, można nie tylko spróbować tych specjałów, ale i poznać sporo ciekawostek na ich temat.

Szlakiem SMAKOSZA
Niemal w każdym z licznych barów, do których Hiszpanie najchętniej wstępują w czasie sjesty i wieczorem na swoje ulubione tapas, czyli przekąski, wisi nad kontuarem kilka okazałych szynek - całych udźców wieprzowych, ze skórą, golonką, a nawet z racicą. Po kolorze racicy rozpoznaje się odmianę szynki. Czarne kopytko wskazuje tę bardziej
długo masowane w bębnie.&lt;/div&gt;<br><br><br>&lt;div&gt;&lt;tit&gt;Kącik konesera&lt;/tit&gt;<br>&lt;intro&gt;Jamón serrano iberico (czytaj: hamon iberiko) z Hiszpanii, prosciutto crudo (czytaj: proszuto krudo) z Włoch i szynka westfalska z Niemiec cieszą się wśród smakoszy znakomitą renomą. Wędrując szlakiem koneserów, można nie tylko spróbować tych specjałów, ale i poznać sporo ciekawostek na ich temat.&lt;/intro&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Szlakiem SMAKOSZA&lt;/tit&gt;<br>Niemal w każdym z licznych barów, do których Hiszpanie najchętniej wstępują w czasie sjesty i wieczorem na swoje ulubione tapas, czyli przekąski, wisi nad kontuarem kilka okazałych szynek - całych udźców wieprzowych, ze skórą, golonką, a nawet z racicą. Po kolorze racicy rozpoznaje się odmianę szynki. Czarne kopytko wskazuje tę bardziej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego