Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
wermutu". Reklama wydrukowana w numerze z 1939 roku poczytnego tygodnika "Światowid" zapewniała, iż "Cinzano do nabycia jest wszędzie", zachwalając jednocześnie standardowy drink: "Nic wspanialszego w upalne dni - pomiędzy jednym a drugim tańcem, a także podczas uprawiania sportów - jak szklaneczka chłodnego, ponętnego CINZANO-SODA". Nazwę tego aromatycznego wina odnotowuje również przedwojenny "Słownik języka polskiego" Karłowicza i Kryńskiego opisując wermut jako "wino piołunkowe".

WERMUTY PO FRANCUSKU
Nie tylko w Piemoncie, ale i po drugiej stronie Alp, na południu Francji, kultywowana jest stara tradycja wytwarzania wermutów. Chociaż daleko im do sławy win włoskich, niektóre marki są bardzo cenione przez barmanów oraz kucharzy, służą bowiem do wzbogacania
wermutu". Reklama wydrukowana w numerze z 1939 roku poczytnego tygodnika "Światowid" zapewniała, iż "Cinzano do nabycia jest wszędzie", zachwalając jednocześnie standardowy drink: "Nic wspanialszego w upalne dni - pomiędzy jednym a drugim tańcem, a także podczas uprawiania sportów - jak szklaneczka chłodnego, ponętnego CINZANO-SODA". Nazwę tego aromatycznego wina odnotowuje również przedwojenny "Słownik języka polskiego" Karłowicza i Kryńskiego opisując wermut jako "wino piołunkowe".<br><br>&lt;tit1&gt;WERMUTY PO FRANCUSKU&lt;/tit1&gt;<br>Nie tylko w Piemoncie, ale i po drugiej stronie Alp, na południu Francji, kultywowana jest stara tradycja wytwarzania wermutów. Chociaż daleko im do sławy win włoskich, niektóre marki są bardzo cenione przez barmanów oraz kucharzy, służą bowiem do wzbogacania
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego