Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Życie
Nr: 02.03
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
nie to samo. Nie ma duszy włożonej doń przez mamę, a poza tym przy ilości trudno upilnować jakości.
Inne cechy dobrego pączka to wielkość i wygląd. - Przede wszystkim nie może być mały i pomarszczony - dodaje ze znawstwem mistrz Profus. Ale najważniejszy - jak się okazuje - jest tłuszcz. Oto co radzi mistrz: - Tłuszcz nie może być zwierzęcy, ponieważ ma specyficzny zapach. A jaki? - Tylko roślinny palmowy albo kokosowy. I w końcu czas na przepis: - Na kilogram mąki należy wziąć 12 żółtek, 300 g mleka, 80 g drożdży, szczyptę soli, dwie łyżki cukru i koniecznie kieliszek spirytusu. - Dzięki alkoholowi pączek nie chłonie tak dużo
nie to samo. Nie ma duszy włożonej doń przez mamę, a poza tym przy ilości trudno upilnować jakości. <br>Inne cechy dobrego pączka to wielkość i wygląd. - Przede wszystkim nie może być mały i pomarszczony - dodaje ze znawstwem mistrz Profus. Ale najważniejszy - jak się okazuje - jest tłuszcz. Oto co radzi mistrz: - Tłuszcz nie może być zwierzęcy, ponieważ ma specyficzny zapach. A jaki? - Tylko roślinny palmowy albo kokosowy. I w końcu czas na przepis: - Na kilogram mąki należy wziąć 12 żółtek, 300 g mleka, 80 g drożdży, szczyptę soli, dwie łyżki cukru i koniecznie kieliszek spirytusu. - Dzięki alkoholowi pączek nie chłonie tak dużo
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego