Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
lub całego posiłku oraz jako ingrediencja kulinarna. W obu przypadkach mamy do czynienia z kompletowaniem smaku, w pierwszym, wzbogacając go przy stole spożywczo i estetycznie, w drugim współtworząc go już w kuchni. Wiedza na ten temat jest ogromna, dotkniemy tu tylko rzeczy podstawowych. A dziś odnoszących się jedynie do stołu.
Tysiącletnie doświadczenia ludzi biegłych w sztuce gastronomicznej i enologicznej podpowiadają, że najlepiej skojarzymy nasze pary, jeżeli (kierując się schematem pewnego kompletnego posiłku):
- do przystawki mięsnej (na przykład z wędlin) zaproponujemy młode wino różowe, raczej wytrawne, lekkie;
- do przystawki rybnej - wytrawne wino białe;
- do przystawki z jajkiem - także białe wytrawne, ale jeśli
lub całego posiłku oraz jako ingrediencja kulinarna. W obu przypadkach mamy do czynienia z kompletowaniem smaku, w pierwszym, wzbogacając go przy stole spożywczo i estetycznie, w drugim współtworząc go już w kuchni. Wiedza na ten temat jest ogromna, dotkniemy tu tylko rzeczy podstawowych. A dziś odnoszących się jedynie do stołu.<br> Tysiącletnie doświadczenia ludzi biegłych w sztuce gastronomicznej i enologicznej podpowiadają, że najlepiej skojarzymy nasze pary, jeżeli (kierując się schematem pewnego kompletnego posiłku):<br>- do przystawki mięsnej (na przykład z wędlin) zaproponujemy młode wino różowe, raczej wytrawne, lekkie;<br>- do przystawki rybnej - wytrawne wino białe;<br>- do przystawki z jajkiem - także białe wytrawne, ale jeśli
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego