2 łyżki stołowe żelatyny,<br>2 jajka, <br>100 g cukru,<br>cukier waniliowy,<br>4 małe kubeczki naturalnego jogurtu,<br>400 g śmietany,<br>fistaszki<br>Wymieszaj mąkę, kakao i cukier, dodaj całe jajko i posiekane masło. Wyrób ciasto, zawiń je w folię i na pół godziny wstaw do lodówki. Następnie wyklej ciastem wysmarowaną tłuszczem tortownicę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC na 15 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. <br>Pod strumieniem bieżącej wody dokładnie umyj winogrona, przekrój każde na pół i jeśli pestki są duże, usuń je.<br>Żelatynę wymieszaj z zimną wodą i odstaw na 5 minut. Żółtka, cukier i cukier waniliowy wymieszaj w gorącej