Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 09.00
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
ketchup z poprawionych, zawsze świeżych pomidorów. Co ciekawe, na polskim rynku teoretycznie nie ma żywności transgenicznej. Nasze placówki naukowe są dopiero na etapie badań. W laboratoriach rosną zmienione genetycznie ogórki, kukurydza, tytoń, rzepak. Przykład barów fast food pokazuje jednak, że prawdopodobnie jemy takie produkty, bynajmniej nie pochodzące z naszych pól. Z zagranicy sprowadza się przecież wiele surowców, które są u nas dopuszczone do sprzedaży (np. soję ze Stanów Zjednoczonych, a na amerykańskim rynku ok. 40% soi pochodzi z odmian transgenicznych). Dodatki z kukurydzy czy właśnie soi znajdziesz w wyrobach cukierniczych, koncentratach spożywczych, sosach, zupach błyskawicznych, płatkach śniadaniowych, przyprawach, konserwach, itd. Jest
ketchup z poprawionych, zawsze świeżych pomidorów. Co ciekawe, na polskim rynku teoretycznie nie ma żywności transgenicznej. Nasze placówki naukowe są dopiero na etapie badań. W laboratoriach rosną zmienione genetycznie ogórki, kukurydza, tytoń, rzepak. Przykład barów fast food pokazuje jednak, że prawdopodobnie jemy takie produkty, bynajmniej nie pochodzące z naszych pól. Z zagranicy sprowadza się przecież wiele surowców, które są u nas dopuszczone do sprzedaży (np. soję ze Stanów Zjednoczonych, a na amerykańskim rynku ok. 40% soi pochodzi z odmian transgenicznych). Dodatki z kukurydzy czy właśnie soi znajdziesz w wyrobach cukierniczych, koncentratach spożywczych, sosach, zupach błyskawicznych, płatkach śniadaniowych, przyprawach, konserwach, itd. Jest
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego