oczywiście twarz i nogi gotującemu...<br> Na półkach mnóstwo puszek i słoików. Dżem, cukier, miód w miękkiej plastikowej tubie, z której można go wyciskać prosto w usta w każdych warunkach. Oliwa, zupy w puszkach, konserwy jarzynowe, nieprzeliczone kompoty, puszki coli - na wielkie okazje skarb cenny, maleńka butelka zawierająca kilka centymetrów sześciennych alkoholu - japońska brandy. Paczki z pumperniklem hermetycznie zamkniętym w polietylenie i mogącym podróżować latami.<br> Pod kuchenką szuflada ze sztućcami, serwetkami i przyprawami - soja, sos curry, chili, imbir, gałka muszkatołowa oraz inne rarytasy.<br> Następna szuflada to narzędzia: śruby, nakrętki, nity, szekle i reszta jachtowego warsztatu, który, zwłaszcza w takim rejsie, jest niezmiernie