Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
kuchnię i stół, określając cały jadłospis szczegółowo i obwarowując go dokładnymi przepisami. Wino dość wcześnie weszło w jego skład, stanowiąc wkrótce jeden z podstawowych jego członów, toteż najczęściej powtarzającym się menu klasztornym, stosowanym także podczas postu było: funt chleba i kwarta wina. Później wina było coraz więcej (w XV wieku austriaccy mnisi wypijali ponad dwa litry wina dziennie), więc regulowano jego skutki mocno je rozwadniając. Lub ową, nomen omen, kapitułą win.
Tymczasem jednak następowały w naszej cywilizacji gastronomicznej przemiany ogromne. To, co miało stanowić przykład umiaru i skromności - wedle reguły ubóstwa - rozkwitło wielką sztuką kulinarną. Zakładający nowe zakony starali się zakazami
kuchnię i stół, określając cały jadłospis szczegółowo i obwarowując go dokładnymi przepisami. Wino dość wcześnie weszło w jego skład, stanowiąc wkrótce jeden z podstawowych jego członów, toteż najczęściej powtarzającym się menu klasztornym, stosowanym także podczas postu było: funt chleba i kwarta wina. Później wina było coraz więcej (w XV wieku austriaccy mnisi wypijali ponad dwa litry wina dziennie), więc regulowano jego skutki mocno je rozwadniając. Lub ową, nomen omen, kapitułą win.<br>Tymczasem jednak następowały w naszej cywilizacji gastronomicznej przemiany ogromne. To, co miało stanowić przykład umiaru i skromności - wedle reguły ubóstwa - rozkwitło wielką sztuką kulinarną. Zakładający nowe zakony starali się zakazami
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego