Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 2930
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
Afrodyzjaki
Żadna orgia nie może się odbyć bez winogron, owocu kojarzonego z rozkoszą i płodnością.

Czym karmić, żeby pokochał(a)? Pytanie to - z początku motywowane biologicznie - od dłuższego czasu pozostaje w sferze frywolności, którą umożliwił dobrobyt.
"Afrodyta" Isabel Allende, poczytnej pisarki chilijskiej, to książka o afrodyzjakach w kuchni, łącząca anegdoty autobiograficzne z pewną dozą erudycyjnych refleksji. Są w niej także przepisy, lecz nie autorstwa pani Allende. Panchita Llona, przyjaciółka pisarki, opracowała receptury mające roznamiętnić biesiadników.
W dwustustronicowym wprowadzeniu do przepisów Panchity Llony Isabel Allende raz po raz podkreśla subiektywny charakter związków kuchni z erotyzmem. Kawior i szampan mogą podniecać, ponieważ kojarzą
Afrodyzjaki&lt;/&gt;<br>&lt;intro&gt;Żadna orgia nie może się odbyć bez winogron, owocu kojarzonego z rozkoszą i płodnością.&lt;/&gt;<br><br>&lt;intro&gt;Czym karmić, żeby pokochał(a)? Pytanie to - z początku motywowane biologicznie - od dłuższego czasu pozostaje w sferze frywolności, którą umożliwił dobrobyt.&lt;/&gt;<br>&lt;name type="tit"&gt;"Afrodyta"&lt;/&gt; &lt;name type="person"&gt;Isabel Allende&lt;/&gt;, poczytnej pisarki chilijskiej, to książka o afrodyzjakach w kuchni, łącząca anegdoty autobiograficzne z pewną dozą erudycyjnych refleksji. Są w niej także przepisy, lecz nie autorstwa pani &lt;name type="person"&gt;Allende&lt;/&gt;. &lt;name type="person"&gt;Panchita Llona&lt;/&gt;, przyjaciółka pisarki, opracowała receptury mające roznamiętnić biesiadników.<br>W dwustustronicowym wprowadzeniu do przepisów &lt;name type="person"&gt;Panchity Llony&lt;/&gt; &lt;name type="person"&gt;Isabel Allende&lt;/&gt; raz po raz podkreśla subiektywny charakter związków kuchni z erotyzmem. Kawior i szampan mogą podniecać, ponieważ kojarzą
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego