wydaje, wcale nie najważniejszym biologicznie) spośród nich jest dialdehyd malonowy (ang. malondialdehyde - MDA). Oprócz niego powstają inne aldehydy i hydroksyaldehydy, w tym 4-hydroksyalkenale, 2-alkenale, hepta-2,4-dienal, 5-hydroksyoktanal i wiele innych aldehydów, a także węglowodory takie jak etan i pentan (rys. 1.7.3). Dużym zainteresowaniem badaczy cieszy się ostatnio 4-hydroksynonenal.<br><gap><br>Im więcej wiązań podwójnych zawiera cząsteczka (reszta) kwasu tłuszczowego, tym łatwiej ulega ona peroksydacji. Stosunek szybkości peroksydacji homologicznych kwasów tłuszczowych zawierających 2, 4, 5 i 6 wiązań podwójnych wynosi 1:4:6:8.<br>Zaburzenia struktury lipidów błony mogą wzmagać szybkość peroksydacji. Uważa się obecnie, że