Llony</> <name type="person">Isabel Allende</> raz po raz podkreśla subiektywny charakter związków kuchni z erotyzmem. Kawior i szampan mogą podniecać, ponieważ kojarzą się z pieniędzmi i władzą, ta zaś, jak mawiał <name type="person">Henry Kissinger</>, jest najskuteczniejszym afrodyzjakiem. (Powiedział to wkrótce po sfinansowanym przez USA puczu w Chile, którego najsłynniejszą ofiarą był <name type="person">prezydent Allende</>, blisko spokrewniony z <name type="person">Isabel</>). Lecz potrawy o wiele tańsze równie skutecznie służą rozochocaniu kobiet i mężczyzn. Cena erotycznych uniesień, mierzona środkami płatniczymi, jest jednym z kryteriów, które <name type="person">Isabel Allende</> stosuje w doborze oraz ocenie potraw opisanych w <name type="tit">"Afrodycie"</>.<br><tit1>Uwodzenie truflami</><br><name type="person">Anthelme Brillat-Savarin</>, zgodnie z mądrością epoki, uznawał trufle za jeden z