Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
i pszenicy. Około 7-8 miesiąca stopniowo przechodzimy na potrawy w postaci kremów zbożowych. Dla łatwiejszego ich przyswajania mąkę uprzednio prażymy. Stopniowo wprowadzamy do żywienia inne zboża i kasze, mieląc je również na mąki (owies, kaszę kukurydzianą, gryczaną, jaglaną). Dodajemy do kremów różne warzywa - marchew, seler, pietruszkę (również jej natkę), burak, dynię lub jarmuż. Warzywa po ugotowaniu należy wraz z kremem zmiksować.
Około 10 miesiąca życia możemy zacząć wprowadzać do pożywienia dziecka niewielkie ilości nasion roślin strączkowych, zaczynając od kilku ziarenek i dochodząc do 1 łyżeczki. Najłatwiej strawne dla dziecka są rozgotowane ziarna soczewicy. Stopniowo można przechodzić do ziaren fasoli, a
i pszenicy. Około 7-8 miesiąca stopniowo przechodzimy na potrawy w postaci kremów zbożowych. Dla łatwiejszego ich przyswajania mąkę uprzednio prażymy. Stopniowo wprowadzamy do żywienia inne zboża i kasze, mieląc je również na mąki (owies, kaszę kukurydzianą, gryczaną, jaglaną). Dodajemy do kremów różne warzywa - marchew, seler, pietruszkę (również jej natkę), burak, dynię lub jarmuż. Warzywa po ugotowaniu należy wraz z kremem zmiksować.<br>Około 10 miesiąca życia możemy zacząć wprowadzać do pożywienia dziecka niewielkie ilości nasion roślin strączkowych, zaczynając od kilku ziarenek i dochodząc do 1 łyżeczki. Najłatwiej strawne dla dziecka są rozgotowane ziarna soczewicy. Stopniowo można przechodzić do ziaren fasoli, a
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego