rośliny są większe lub mniejsze od pracochłonności <page nr=102> uprawy zbóż. Współczynniki pracochłonności opracował między innymi D.Kopeć i G.Blohm (tabela 5.2.). <gap><br>Wg Kopcia współczynnik pracochłonności zbóż wynosi 1,0, a buraków cukrowych 4,5. W podobny sposób wskaźniki pracochłonności (intensywności) opracował wcześniej Langenbeck:<br>zboża i rośliny strączkowe - 1,00 <br>buraki cukrowe - 4,00 <br>pozostałe okopowe - 3,00 <br>rośliny pastewne wraz z naturalnymi <br>użytkami zielonymi - 0,50 <br>ugory i ziemia deputatowa - 0,25 <br>G.Blohm uznał, że Langenbeck przyjął zbyt niski wskaźnik pracochłonności dla roślin pastewnych w porównaniu ze zbożami, których uprawa została zmechanizowana. G.Blohm przyjął wskaźnik 1,0 dla