Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
co otrzymujemy Francuzi nazywają "wodą życia" (po francusku: eau-de-vie). By uzyskać litr tego szlachetnego płynu potrzebne jest aż dziewięć litrów wina. Teraz destylaty będą leżakowały w wielkich dębowych beczkach. Tam koniak straci na mocy 2-3 proc. alkoholu rocznie (to "część należna aniołom", jak mówią miejscowi), zyska zaś bursztynowy kolor. Finałem jest 40-45 procentowy alkohol, powstały ze wspomnianego małżeństwa destylatów.



Najdroższe i najsłynniejsze
Numerem jeden w koniakowej hierarchii jest bezsprzecznie Hennessy Richard. Składa się on z ponad stu destylatów z piwnic Ancien Stock. Najstarszy pochodzi z początku XIX wieku, liczy więc sobie blisko dwieście lat. I za to
co otrzymujemy Francuzi nazywają "wodą życia" (po francusku: eau-de-vie). By uzyskać litr tego szlachetnego płynu potrzebne jest aż dziewięć litrów wina. Teraz destylaty będą leżakowały w wielkich dębowych beczkach. Tam koniak straci na mocy 2-3 proc. alkoholu rocznie (to "część należna aniołom", jak mówią miejscowi), zyska zaś bursztynowy kolor. Finałem jest 40-45 procentowy alkohol, powstały ze wspomnianego małżeństwa destylatów. <br><br><br><br>&lt;tit1&gt;Najdroższe i najsłynniejsze &lt;/tit1&gt;<br>Numerem jeden w koniakowej hierarchii jest bezsprzecznie Hennessy Richard. Składa się on z ponad stu destylatów z piwnic Ancien Stock. Najstarszy pochodzi z początku XIX wieku, liczy więc sobie blisko dwieście lat. I za to
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego