Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 11
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
kulinariów nazywają tatara befsztykiem tatarskim, choć befsztyki nigdy nie są mielone, ale za to zawsze smażone. Przesądni uważają, że tatar to potrawa jesienno-zimowa. Ponoć latem gotowy jest wydostać się z szafy chłodniczej i wzorem swego imiennika pomknąć w bezkresne stepy.

TATAR CLASSIC
500 g polędwicy końskiej
lub wołowej,
duża cebula,
4 żółtka,
3-4 łyżki stołowe oliwy,
1-2 łyżki stołowe musztardy,
sól, pieprz mielony, korniszony do dekoracji.
Mięso tłuczemy. Ostrym nożem skrobiemy tak, by uzyskać cienkie i drobne włókna (jeśli nie masz cierpliwości, dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa.) Cebulę posiekaj na bardzo drobną kostkę. Wymieszaj starannie z mięsem
kulinariów nazywają tatara befsztykiem tatarskim, choć befsztyki nigdy nie są mielone, ale za to zawsze smażone. Przesądni uważają, że tatar to potrawa jesienno-zimowa. Ponoć latem gotowy jest wydostać się z szafy chłodniczej i wzorem swego imiennika pomknąć w bezkresne stepy.<br><br>TATAR CLASSIC<br>500 g polędwicy końskiej<br>lub wołowej,<br>duża cebula,<br>4 żółtka,<br>3-4 łyżki stołowe oliwy,<br>1-2 łyżki stołowe musztardy,<br>sól, pieprz mielony, korniszony do dekoracji.<br>Mięso tłuczemy. Ostrym nożem skrobiemy tak, by uzyskać cienkie i drobne włókna (jeśli nie masz cierpliwości, dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa.) Cebulę posiekaj na bardzo drobną kostkę. Wymieszaj starannie z mięsem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego