Typ tekstu: Książka
Autor: Falińska Krystyna
Tytuł: Ekologia roślin
Rok wydania: 1997
Rok powstania: 1996
zasiedlają i rozwijają się w szybkim tempie. Rośliny dostarczają bakteriom węglowodanów i soli mineralnych, a pobierają od nich związki azotowe.
Możliwości wiązania wolnego azotu z powietrza przez bakterie jest uwarunkowana przez środowisko. W warunkach korzystnych termicznie ilość azotu wiązanego przez bakterie jest o wiele większa niż w niekorzystnych (gdy jest chłodno). Do czynników ograniczających działalność bakterii brodawkowatych zalicza się zakwaszenie gleby, złe przewietrzanie gleby, a także obecność w glebie fosforu, potasu i wapnia. Życie bakterii zależy od intensywności fotosyntezy rośliny, z którą współżyją, ponieważ pobierają węglowodany produkowane przez rośliny jako źródło energii do wiązania wolnego azotu. Czasem wywierany jest korzystny wpływ
zasiedlają i rozwijają się w szybkim tempie. Rośliny dostarczają bakteriom węglowodanów i soli mineralnych, a pobierają od nich związki azotowe.<br>Możliwości wiązania wolnego azotu z powietrza przez bakterie jest uwarunkowana przez środowisko. W warunkach korzystnych termicznie ilość azotu wiązanego przez bakterie jest o wiele większa niż w niekorzystnych (gdy jest chłodno). Do czynników ograniczających działalność bakterii brodawkowatych zalicza się zakwaszenie gleby, złe przewietrzanie gleby, a także obecność w glebie fosforu, potasu i wapnia. Życie bakterii zależy od intensywności fotosyntezy rośliny, z którą współżyją, ponieważ pobierają węglowodany produkowane przez rośliny jako źródło energii do wiązania wolnego azotu. Czasem wywierany jest korzystny wpływ
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego